IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният съюз иска оперативния резерв на НЗОК за лекарства

Институциите спешно да потърсят изход от тревожната ситуация, настояват от бранша

17:55 | 24.07.14 г.
Фармацевтичният съюз иска оперативния резерв на НЗОК за лекарства

Фармацевтичният съюз настоява оперативният резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да се използва за заплащане на лекарства за домашно лечение, съобщават от съюза.

„Настояваме липсващите 100 милиона лева за лекарства за домашно лечение да бъдат осигурени от оперативния резерв на НЗОК и да бъдат разходвани при строги мерки за контрол“, пише в отворено писмо на фармацевтичния съюз до парламента, правителството в оставка, здравното министерство и надзора на НЗОК.

От там предупреждават, че ако това не се случи в най-кратки срокове, то около 1,5 милиона души ще останат без лекарства за домашно лечение, а магистър-фармацевтите ще изпаднат в невъзможност да изпълняват рецепти по НЗОК.

„Считаме, че всякакви твърдения, че определени аптеки при липсата на навременни плащания от страна на НЗОК ще могат да продължат да отпускат лекарствени продукти са спекулативни и целят отклоняване на общественото внимание от истинския проблем“, посочват още фармацевтите.

Българският фармацевтичен съюз възразява срещу липсата на яснота и неосигуряването на необходимите 100 милиона лева за лекарствени продукти за амбулаторно лечение до края на 2014 година, „които са жизнено важни за пациентите и функционирането на здравно осигурителната система.“

Парите за лекарства от бюджета на НЗОК ще стигнат до средата на септември. След тази дата отпускането на лекарствени продукти, реимбурсирани напълно или частично от НЗОК, ще стане мисия невъзможна.

От БФС апелират институциите спешно да потърсят изход от тревожната ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още