IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерджанов: Президентът поставя условия, които надвишат неговите правомощия

Плевнелиев прилага двойни стандарти, смята председателят на парламентарната група на "Коалиция за България"

11:08 | 25.07.14 г. 4
Мерджанов: Президентът поставя условия, които надвишат неговите правомощия

В исканията си президентът Росен Плевнелиев надвишава своите правомощия, заяви категорично от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

Президентът поиска от депутатите в дните до края на мандата на това Народно събрание актуализация на държавния бюджет и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по-големи правомощия на служебното правителство, както и да се прецени в какво състояние се оставя БНБ.

От левицата обаче са категорично против тези условия и Мерджанов обяви, че действията на президента са „крещящ пример за двоен стандарт“.

„Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета няма причини за радикални промени в държавния бюджет към този момент“, обясни Мерджанов. Той допълни, че основания за ревизия има само за бюджета на Здравната каса.

Председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ припомни, че преди година Росен Плевнелиев наложи вето на искането за актуализацията на бюджета за миналата година. „Актуализацията на държавния бюджет не е акт, който следва да се гласува набързо, по неясни причини“, изчете Мерджанов в мотивите на президентското вето отпреди година.

„Не мога да подкрепя автоматичното актуализиране на бюджета, без да се направят опити за оптимизация на работата на приходните агенции, да се повиши събираемостта на приходите“, е посочил още Плевнелиев през юли 2013 година.

Атанас Мерджанов днес коментира, че изпълнението на бюджета върви нормално и затова от партията не виждат основания за ревизията.

Той посочи още, че президентът иска служебното правителство да може да сключва договори за заеми, за да си осигури „комфортен“ буфер. Но именно Плевнелиев е бил срещу намеренията на правителството „Орешарски“ да емитира нов дълг в началото на своя мандат.

Президентът иска консенсус, но той „направи всичко възможно за изостряне на политическата конфронтация и не работеше за консенсус“, категоричен беше още Мерджанов от парламентарната трибуна. Той припомни, че работата на служебното правителство е да организира честни и прозрачни избори. То има ограничено време за легитимни и мащабни реформи, допълни още червеният лидер.

Нека оставим народа да каже кой е най-достоен да се заеме с проблемите с бюджета, дълговете и БНБ, коментира в заключение още Мерджанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 7
aldy
преди 9 години
Че т.н. президентин да не е нещо друго, освен някакъв *** от БКП. И баща му и той са били от висшата номенклатура на БКП по комунистическо време и са разплаквали мамата на другомислещите. И сега пак на власт. Червената номенклатура трансформира старата си власт в нова. А овчето племе вярва на плямпанията на мутро-милиционери в "*** кожи". Нещастно, наивно и продажно племе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
melon
преди 9 години
Някой *** от бкп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 8
993
преди 9 години
Who the *** is Мерджанов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
tonibg
преди 9 години
Говори, като че ли е клонинг на Станишев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още