IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът поиска от НС повече права за служебния кабинет

Плевнелиев връчи мандата на ГЕРБ, Борисов го върна веднага

17:02 | 24.07.14 г. 2
<p>
	Плевнелиев връчи мандата на ГЕРБ, Борисов го върна веднага. <em>Снимка: БТА</em></p>

Плевнелиев връчи мандата на ГЕРБ, Борисов го върна веднага. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев поиска три хода на парламента, преди да се разпусне в края на юли. Това са актуализация на бюджета на Здравната каса и на държавата, повече права за служебното правителство и да направи нужното, за да остави БНБ като източник на спокойствие за банковата система.

Държавният глава постави исканията си по време на консултациите с партиите в Народното събрание, които свика след оставката на правителството.

„Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори по споразумение с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация и социална защита“, каза Плевнелиев.

Той обясни, че е поставил пред партиите и въпроса за състоянието, в което това Народно събрание ще остави БНБ. „Особено важен въпрос във времето без парламент е да имаме работеща централна банка, която да е източник на спокойствие и доверие за цялата финансова банкова система“, каза държавният глава.

Плевнелиев не поясни какво има предвид, а изявлението му не предполагаше журналистически въпроси.

Президентът призова партиите да загърбят противопоставянето си и да актуализират бюджета на Здравната каса и държавата. Той обясни, че това е нужно за работата на следващите две правителства до края на годината и за обществото. „Моля да се актуализира държавният бюджет и да се направи обективен прочит на приходите и разходите, на дълга и дефицита, на рисковете“, каза Плевнелиев.

Президентът обяви, че утре ще направи изявление пред Народното събрание.

Държавният глава стартира и процедурата по връчване на проучвателни мандати за съставяне на кабинета. Той връчи първия на ГЕРБ като най-голяма партия, а лидерът на партията Бойко Борисов го върна веднага. Утре президентът ще връчи мандат на БСП, а след това и с ДПС.

Плевнелиев не спомена „Атака“, която е четвъртата парламентарна сила, вероятно защото националистите бойкотираха консултациите. „Очевидно така те демонстрират своето отношение към институциите и конституционния ред в страната“, коментира президентът.

Той съобщи, че всички партии, присъствали на консултациите, са декларирали, че в рамките на 42-то Народно събрание „е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което е в състояние да излъчи работещо правителство“. Плевнелиев припомни, че в такива случаи решението са избори, а те ще са на 5 октомври, както вече се разбраха партиите.

Той потвърди, че ще издаде указ за разпускане на Народното събрание на 6 август и назначаване на служебно правителство.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Нищо ново. Плевнелиев иска само това, което иска от него този който го назначи за държавен глава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Този що не чете Конституцията,*** Офшорков от Комсомола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още