IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: Съдебната реформа е в застой

Политическата ситуация дава добра възможност съдебната система да докаже своята независимост, според правосъдния министър в оставка

21:12 | 28.07.14 г.
Златанова: Съдебната реформа е в застой

Съдебната реформа е в застой заради липсата на политическа воля и стабилно мнозинство. Това каза по време на отчета на дейността си министърът на правосъдието в оставка Зинаида Златанова, цитирана от БНР.

“Искам да започна с това, което в поредица доклади в изминалата година повтаря и Европейската комисия. Политическата ситуация в страната със сигурност не беше благоприятна за извършване на радикални реформи. Това заключение остава валидно за съжаление за следващите месеци, в които ще имаме две правителства, едното от които служебно”, коментира правосъдният министър.

По думите и ситуацията дава добра възможност съдебната система да докаже своята независимост.

Като постижение на своя екип Златанова обяви прекратения натиск върху съдиите. Тя изтъкна, че е заварила “една правосъдна система, одложена на силен и системен натиск от изпълнителната власт”.

Сред проблемите, които Златанова е наследила, се нарежда сградният фонд на съдебната власт, забавянето при ключови законопроекти, включително и новия Наказателен кодекс, натрупани дългове от неплатени местни такси и такси за предходни години за съдебните сгради, забавени проекти, финансирани от Европейския съюз или от други донори.

Само в София съдебната власт е натрупала дългове за данъци и местни такси за 5 млн. лева, подчерта министърът в оставка. По някои проекти къ са генерирани забавяния от порядъка на 33 месеца.

Отделно Зинаида Златанова изтъкна незаконосъобразните назначения в ресорното и министерство.

Златанова призова следващият Парламент да постигне съгласие поне по основните насоки поне на съдебната реформа. Министърът в оставка “завещава” на наследниците си и изборът на нов главен съдебен инспектор.

Златанова увери също така, че съдебната система няма да фалира, въпреки предупреждението на Висшия съдебен съвет, че десетки съдилища може да затворят врати, защото бюджетите им са пред изчерпване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още