IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната Спешна помощ тръгва по пътя на промяната

Директорът на звеното е оптимист, очаква до пет години да надминем Румъния, която изцяло е реформирала системата

19:30 | 03.08.14 г.
Столичната Спешна помощ тръгва по пътя на промяната

Директорът на Спешната помощ в София Александър Златанов направи оптимистична прогноза за звеното. На пресконференция днес той отчете, че Спешната помощ вече работи по-добре и заяви, че очаква звеното да се стабилизира до една година, до три години да стане изключително прилично, а до пет – да надмине Румъния, която изцяло е реформирала системата.

Златанов съобщи, че броят на екипите се е увеличил - назначени са седем лекари, трима фелдшери и една медицинска сестра. В същото време са напуснали трима шофьори, двама лекари и две медицински сестри.

Въпреки новите назначения, столичната Спешна помощ има нужда от още поне 30-40 лекари. Свободните работни места в системата са общо 70.

Д-р Златанов отчете, че вече се използва цялата налична техника в санитарните автомобили. По думите му е намалено времето за предаване на пациент, който подлежи на хоспитализация.

Той уведоми, че са създадени процедури за увеличаване на сигурността и спокойствието за работа на екипите. Вече са монтирани три камери, а до края на седмицата ще бъдат монтирани още 15. С тях ще се записват нарушенията по пътя на движение на линейките.

Д-р Златанов посочи, че не е напълно решен въпросът със заплащането на служителите в Спешната помощ. Според него обаче правилата за разпределение на допълнителните материални средства са “коренно променени”.

Успяхме да подсигурим с помощта на Министерството на здравеопазването 80 хил. лв., които не достигаха, отбеляза той и допълни, че парите вече са разпределени на хората.

По думите на директора на Центъра за спешна помощ чрез тестове и практическо събеседване предстои да бъдат проверени знанията и уменията на работещите в системата. Предвижда се след това да има обучения за повишаване на знанията.

Специално внимание ще се обърне на шофьорите на санитарни автомобили, като в момента се установява нивото им на подготовка.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още