IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Стройтрансгаз" напуска проекта "Южен поток" в България

Българската страна се отказа от нашите услуги, обясни мажоритарният собственик на компанията Генадий Тимченко

17:24 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Стройтрансгаз" напуска проекта "Южен поток" в България

Руската компания „Стройтрансгаз“ напуска консорциума, натоварен да изгради българския участък на „Южен поток“, съобщи главният акционер в компанията Генадий Тимченко. В интервю пред ИТАР ТАСС той обяснява, че компанията е спечелила търга, но „господин Маккейн пристигна в България и уговори местните власти да се откажат от нашите услуги“.

„Излизаме от проекта, за да не го поставяме под заплахата да бъде прекратен“, обяснява още Тимченко и допълва, че тяхното място трябва да бъде заето от дъщерното дружество на „Газпром“ - "Центргаз".

Работата по проекта у нас е официално замразена, макар че институциите да продължават да извършват определени дейности. Преди седмица например стана ясно, че Министерството на земеделието и храните е продало земи, част от горския фонд на „Южен поток – България“, като плановете са през тях да премине газопровода. Тогава икономическият министър Драгомир Стойнев оправда продажбата с това, че страната трябва да бъде готова, когато ЕК даде зелена светлина за проекта. 

Припомняме, че след продължила шест месеца процедура, около която имаше много неясноти, Българският енергиен холдинг (БЕХ) и проектната компания „Южен поток – България“ съобщиха за избора на изпълнителя на цялостната реализация на „Южен поток“ у нас - консорциум между „Стройтрансгаз“ и Газпроект Юг. В състава на българския партньор влизат „Промишлено строителство - холдинг“ ЕАД, „Техноекспортстрой“ ЕАД, „Главболгарстрой“ АД, „Понсстройинженеринг“ ЕАД и „ПСТ Холдинг“ АД.

Главният акционер в "Стройтрансгаз" Тимченко обаче попадна в черния списък на САЩ със санкционирани лица във връзка с конфликта в Украйна. По тази причина и България получи предупреждения от страна на посланика на САЩ Марси Рийс да не бъдат осъществявани бизнес контакти с компанията.

Междувременно и Европейската комисия повдигна въпроса за избора на изпълнител по проекта и изказа своите съмнения относно прозрачността на процедурата. В следствие на това България замрази работите по проекта, а официалното изявление на премиера Пламен Орешарски по казуса съвпадна с визитата на трима американски сенатори, един от които и визирания от Генадий Тимченко Джон Маккейн.

Всъщност Брюксел критикува „Южен поток“ не само заради процедурата, проведена от българското правителство. Газопроводът не изпълнява изисквания на Третия либерализационен пакет и в началото на годината работна група между ЕС и Русия трябваше да намери начин тръбите да станат съвместими с текстовете по отношение на допускане на трети страни до тръбите, начина на определянето на транзитните такси и задължението доставчика на суровината да не бъде и мажоритарен собственик на газовата мрежа.

Действията на ЕК обаче засега не спират съвсем работата по проекта. Само преди месец Сърбия избра „Центргаз“ за главен изпълнител на реализацията на „Южен поток“. Малко по-късно в Австрия пък беше създадена проектна компания South Stream Austria, която да отговоря за реализацията на проекта на територията на страната. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още