IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът издаде указа за разпускане на Народното събрание

Росен Плевнелиев предлага и представител на "България без цензура" да влезе в ЦИК

09:50 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът издаде указа за разпускане на Народното събрание

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който, считано от днес, разпуска 42-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 5 октомври 2014 година, съобщават от прессекретариата на Президентството. 

С друг свой указ президентът назначава служебно правителство с министър-председател Георги Близнашки.

По-рано, със свой указ президентът Росен Плевнелиев е утвърдил и правила, според които ще бъде проведена публична процедура за изслушване на предложен член на Централната избирателна комисия (ЦИК), става ясно от съобщение на пресслужбата на държавния глава.

В указа се предлага да бъде изслушан кандидат за член на ЦИК, който е „от коалиция, непредставена в Народното събрание, но с избрани с нейната кандидатска листа членове на Европейския парламент“.

Така на практика държавният глава предлага представител на коалицията „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден" да влезе в ЦИК. Конкретно от коалицията са се спрели на Катя Иванова.

Правилата предвиждат публично оповестяване на писмените мотиви на коалицията, документите на кандидата и на неговата професионална биография. До 10 август на e-mail: priemna@president.bg или по пощата на „Дондуков“ № 2 могат да се изпращат становища и въпроси към предложения кандидат.

Публичното изслушване на кандидата за член на ЦИК ще се проведе на 11 август 2014 година  (понеделник) в 10 часа и ще бъде предавано в реално време на интернет.

По-рано днес Ивилина Алексиева - председател на ЦИК, коментира пред БНР  дали може в състава на ЦИК да бъде включен представител на "България без цензура", защото  партията има евродепутат. „Към настоящия момент нито има законова разпоредба, нито има съответната процедура. Към настоящия момент няма такава възможност“, обясни тя.

Указ 205 на президента, с който това става възможно, е издаден вчера и вече е публикуван на сайта на президентството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още