IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК обмисля по-строги правила за регистрация на наблюдатели по изборите

Комисията е взела и решения, които уточняват начина на броене на преференциите, уточни председателят Ивилина Алексиева

14:21 | 06.08.14 г.
ЦИК обмисля по-строги правила за регистрация на наблюдатели по изборите

Централната избирателна комисия обмисля по-строги правила за регистрация на наблюдатели на парламентарните избори.  Това стана ясно от думите на председателя на комисията Ивилина Алексиева. На евровота през май беше регистриран рекорден брой наблюдатели, много от които не знаеха кого представляват и каква точно е функцията им.

„Проблемът се обсъжда, но все още няма взето решение“, каза Алексиева пред БНР.

Тя обясни, че въпросът е сложен, защото за регистрацията на наблюдателите законът не изисква специални документи, които да свидетелстват за тяхната компетентност. Сега сме си поставили за цел да потърсим механизми в рамките на закона, за да бъдем малко по-строги към наблюдателите“, обясни Алексиева.

Председателят на ЦИК разясни и че комисията е взела решения, които уточняват начина на броене на преференциите. Припомняме, че на изборите за Европейски парламент за първи път се гласуваше с преференции. Именно по този начин бяха изместени водачите на листите на "Реформаторския блок" и на "Коалиция за България". 

Алексиева обеща, че този път ЦИК ще проведе по-широка разяснителна кампания за гласуването с преференции. Тя съобщи и уточнените правила за броене на преференциите.

„Преференции се броят, когато се отделят действителни от недействителни гласове. Въведохме контрола, с която броят на преференциите и броят на бюлетините без преференции е равен на общия брой на действителните гласове. Това е направено, за да сме сигурни, че преференциите са преброени правилно“, каза още председателят на ЦИК.

Алексиева коментира още и исканията "България без цензура" за добавяне на нов член на ЦИК. Според нея това е невъзможно в този момент, защото няма действащ парламент. В същото време обаче президентът Росен Плевнелиев издаде указ за насрочване на изслушване на предложения от ББЦ кандидат - Катя Иванова, но мястото не е уточнено. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още