IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър залага на субсидираната заетост

Отпуснатите средства за пострадалите в Мизия са първа неотложна помощ, заяви Йордан Христосков

09:40 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Социалният министър залага на субсидираната заетост

За решаването на проблемите на пазара на труда министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков залага на субсидираната заетост. Това стана ясно от интервю на  Христосков пред БНР.

„Вчера с ръководителя на Агенцията по заетостта обсъждахме варианти, при които в максимален брой да имаме субсидирани работни места в рамките на европейската програма по развитие на човешките ресурси и по това, с което разполагаме като бюджет. Всички мерки, които са в Националния план за действие по заетостта плюс тези по оперативната програма ще действат. Ще се стараем максимален брой хора да бъдат включени“, обясни той.

Целта е при приключването на сезонната заетост в края на летния сезон останалите без работа да имат алтернатива. Това важи особено за най-уязвимите – младежи, хора с увреждания и продължително безработни, каза Христосков.

Субсидираната заетост може да е в рамките на разполагаемия бюджет, тъй имаме сериозни ограничения поради очаквания дефицит и защото бюджетът на НЗОК се увеличава за сметка на икономии, припомни той.

На въпрос чувства ли се като „министър на доходите“ той отговори утвърдително, защото имало ефект от социалните мерки.

Запитан за липсата на заплащане в някои от пътните строителни фирми, "Напоителни системи" и други, Христосков посочи, че възнагражденията на работниците са забавени в много фирми.

Социалният министър гарантира, че правителството има амбиции да ускори заплащането за фирмите, които са работили по определени обекти, а държавата е длъжник.

„Има и много други фирми, където се бави плащането на заплатите. Инспекцията по труда ще направи всичко необходимо да направи проверки и да налага санкции, за да може забавеното да бъде изплатено“, каза Христосков.

Днес той и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов ще посетят бедстващите райони в област Враца. За отпуснатата помощ от 325 лева за пострадалите от наводнението в Мизия Христосков каза, че това са средства за неотложни нужди – храна, дрехи, лекарства. Средствата не са обезщетение и искам да се уверя на място как работят социалните служби, обясни той.

„Вече са подадени 561 молби за обезщетение, очаква се около 1150 семейства или лица да имат нужда. По-нататък ще последват и други обезщетения и помощи. В момента са предоставени необходимите работници на кметовете, но вероятно ще има нужда от още около 250 работници. Естествено, доброволците също могат да помогнат“, каза министърът.

Той обеща хората със загубени документи също да имат достъп до помощите. 

Христосков заяви, че щетите ще бъдат описани максимално бързо, за да може България да кандидатства пред ЕК за финансово подпомагане на засегнатите от наводненията райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още