IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 млн. лева отпуска държавата за ваксини срещу "син език"

Земеделският министър Васил Грудев води преговори с ЕК за подпомагане на борбата с болестта

16:47 | 19.08.14 г.
3 млн. лева отпуска държавата за ваксини срещу "син език"

Три милиона лева ще бъдат осигурени за ваксинация срещу заболяването "син език". Това съобщи днес в котленското село Мокрен министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Ваксинацията ще може да започне в края на зимния период, допълни той, цитиран от БТА.

Земеделският министър увери, че в агроминистерството има средства и стопаните на засегнатите от болестта ферми ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Собствениците на породисти животни ще получат и допълнителни компенсации. Средствата в Министерството на земеделието и храните за тази кампания са 450 хил. лева, допълва агенция „Фокус“.

Земеделският министър обясни още, че се водят преговори с Европейската комисия, която ще подпомогне борбата с болестта и организацията на ваксинацията.

На този етап за засегнати 1500 животни, огнищата в страната са 230, каза още министърът.

С решение на епизоотичната комисия, която заседава днес в Сливен, умрелите животни ще бъдат загробвани в ями със сода каустик. Въведена е забрана за продажба на месо и мляко в двадесеткилометров радиус от заразените райони.

Междувременно бяха открити нови огнища на болестта в област Габрово и те вече са осем, съобщи областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните. От агенцията уточняват, че собствениците на умрели животни трябва задължително да ги изпращат на екарисаж

Експертите информират, че разпространяването на болестта става най-бързо в полупланински райони и съветват да се избягват тези места за паша на животни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още