IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкупуването на слънчоглед ще започне при цена до 600 лв./т

Добивите ще са близки до миналогодишните, коментират производители от Добричко

13:12 | 20.08.14 г.
Изкупуването на слънчоглед ще започне при цена до 600 лв./т

При цена от около 550 – 660 лева за тон ще започне кампанията за изкупуването на слънчогледа през тази година, прогнозират производителите на маслодайната култура от Добричка област.

Ситуацията на пазара ще зависи и от производството в Украйна, не само от реколтата у нас, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, цитиран от БТА. Според него има натиск от страна на търговци да "притиснат" цената до 500 лева за тон под предлог, че реколтата е добра.

По данни на Жендов реколтата в Добричко през тази година ще бъде близка до миналогодишната. Регионът е сред най-големите производители на маслодайно семе в България. Засети са 910 хил. декара с културата.

Жътвата ще започне след 25 август, а очакваните добиви са около 264 килограма семе от декар, т.е близки до миналогодишните. Добивите няма да са по-високи от миналата година, защото валежите са провокирали заболявания по растенията.

През миналата година България беше водещият износител на слънчогледови семена в световен мащаб. По данни на Българската стопанска камара страната ни държи дял от 17,8% от световния износ на селскостопанската стока. Българските производители са изнесли слънчогледови семена на стойност почти 744 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още