IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще гласува 1,8 млн. лв. за борба с болестта "Син език"

Към 1 септември броят на загиналите от болестта овце е близо 6500

15:47 | 02.09.14 г.
Кабинетът ще гласува 1,8 млн. лв. за борба с болестта "Син език"

Предстои на Министерски съвет да се гласуват 1,8 млн. лева за дейности, свързани с борбата със заболяването „Син език”. Това каза пред журналисти зам.-министърът на земеделието и храните в служебния кабинет Георги Костов, цитиран от Агенция "Фокус".

Към днешна дата има само 7 области, чисти от болестта „Син език”, което означава, че тези области могат да търгуват с живи животни.

Костов съобщи, че към 1 септември броят на загиналите от болестта овце е близо 6500 и допълни, че ситуацията при козите и говедата не е толкова сериозна. „Болестта все още върви нагоре. Добрата новина е, че при стадата, в които има болни животни, броят на животните, които умират в тези стада, вече намалява”, каза още Костов и поясни, че това означава, че значителна част от животните са преодолели болестта – някои от тях са били болни, но не са загинали.

Във връзка със заболяването Костов заяви, че се е сблъскал с паника още от втория ден, в който е поел поста на заместник-министър и обясни, че министерството се е опитало бързо да създаде платформа за диалог и пренасяне на информация към потърпевшите.

Костов заяви, че основният въпрос, който остава неясен за него, е защо след като съобщенията за наличието на болестта „Син език” в Гърция е качено в сайта на Международното бюро по епизоотии в Париж на 15 май, няма коментирани мерки за недопускане на болестта у нас. „У нас първият случай е констатиран на 30 юни – имаме един период от 45 дни, в който не си спомням да е изкоментирани някакви бързи мерките за недопускане. По същия начин стои въпросът и с по-нататъшните кореспонденции с органите в Брюксел”, каза Костов.

Общата сума за ваксинирането на дребните и едри преживни животни у нас е около 5,5 млн. лева. Половината от средствата трябва да бъдат отпуснати от националния бюджет, а другата половина ще бъде поета от Европейската комисия.

Според директора на Центъра за оценка на риска в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Бойко Ликов затихване на болестта "Син език" в България се очаква през ноември. Засега обаче специалистите очакват трета мощна вълна на заболяването, което е сравнително ново за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още