IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваме ръст от 20% на българските туристи в Гърция

Към края на годината те ще достигнат 1,2 млн. души по прогнози на Института за анализи и оценки в туризма

08:29 | 03.09.14 г. 27
<p>
	Експерти отчитат бум на пътувания на българи в чужбина и то главно към Гърция. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Експерти отчитат бум на пътувания на българи в чужбина и то главно към Гърция. Снимка: Investor.bg

В края на годината се очаква да регистрираме ръст от 20% на българските туристи в Гърция. Това е прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма, направена пред Investor.bg. През миналата година техният брой е бил 970 хиляди, а до края на 2014-та се очаква да нарасне до 1,2 милиона души.

Очакваното увеличение в броя на туристите към южната ни съседка се основава на вече регистрирания ръст около Великден, когато 450 хиляди души преминаха границата ни в посока Гърция, включително и чужденци, коментира директорът на Института Румен Драганов.

По негови думи тази година има абсолютен бум на пътувания на българи в чужбина и то главно към Гърция. По данни на НСИ ръстът им за второто тримесечие е в рамките на 34,6% спрямо миналата година.

Причините за увеличаване на интереса на българските туристи към гръцкото крайбрежие са няколко, коментира Драганов. Той посочва като съществен фактор откриването на граничния пункт Маказа, което значително улеснява достъпа до Бяло море. Пътят до там е значително съкратен – за някои е два часа и половина, за други само 20 минути, коментира той.

Друга причина българите да избират южната съседка за летни почивки или кратки уикенд пътувания е възможността винаги да бъдат открити свободни места в хотелите там. Това е съществено предимство, според експерта, защото на нашето Черноморие записванията стават значително по-рано и хотелите се пълнят още от предходната година.

Хотелиерите започват да сключват договори с чуждите туроператори година по-рано и затова в последния момент е почти невъзможно да се направи резервация на прилично място и разумна цена. Освен това записванията от типа „в последния момент“, което в Гърция винаги е възможно, за българите е идеална възможност, тъй като ние не планираме отрано отпуските си, „просто не ни е е заложено в народопсихологията“, коментира Драганов.

Той смята, че цената на почивките в Гърция не е толкова съществен фактор при избора на тази дестинация, колкото качеството на предлаганата от съседите услуга. „Българите се чувстват уважавани там, обслужването е на много високо ниво и то не само от гърци, а и от българи“, отбелязва Румен Драганов.

Не на последно място, гръцките хотели и частни квартири имат добър маркетинг, те могат добре да се продават, твърди той. А у нас имаме множество къщи за гости, особено по Южното Черноморие, но няма реклама и информация, която да бъде леснодостъпна и прецизна. Въпреки това Драганов коментира, че България успява да запази вътрешния си пазар – само за миналата година в рамките на страната са реализирани 26 милиона пътувания на българи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 20
kefal
преди 9 години
Ако това е истина, сметката не е на добре. Една почивка на 3-4-членно семейство в Гърция заедно с разходите за храна и т.н. там излиза грубо средно около 1000 евро, може да е от около 400-500 евро до 1500-2000евро. Говоря за седмица на море.Тогава, 1.2млн. души са кажи речи 400к семейства, което прави около 400млн. евро изръсени за глупости, вместо да се купува Българското и да се инвестира в нашия туризъм и икономика. Нали все се опитват да ни набиват да купуваме Българското, не защото е с добро качество или е по-евтино, а защото трябва да развиваме икономиката си?Май наистина трябва да има регулации на почивките в чужбина. Може да се направи нещо от рода на почивай 2 пъти у нас и после може да отидеш веднъж в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
... плащане на по 5-10 лв. за чадър и шезлонг, който има евтино покривало (ако въобще има нещо), "запазени" ивици от плажа за еди-кой-си-хотел, ***, които ми крещят в ушите предлагайки "царвица", безобразни цени с ниско качество на пиенето и храната, отвратително обслужване по ресторанти, неработещи душове в хотели с 5 звезди, плащане на бутилка вода в същия този хотел, докато в Турция и Гърция получаваш водата безплатно като комплимент в 3-звезден хотел, отвратителен Wi-Fi в същия хотел 5 звезди, Wi-Fi по стаите няма и се заплаща... и т.н.Ако съм пропуснал нещо, моля колегите да добавят, да обрисуваме пълната картинка, барем нещо им влезе в главите на пишман БГ хотелиерите и тези, които се изхранват от жалкото подобие на това нещо наречено БГ туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
Нормално . В момента Бг лева е най-скъпата балканска валута с изключение на еврото в Гърция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
Eon
преди 9 години
навъсени 20 годишни пикли-сервитьорки, които те гледат все едно си някакъв досадник, джебчии на всеки ъгъл, разминаване с тълпи от пияни чужденци, които крещят като обезумели, море, което е пълно с всякаква помия, включително и бонус някоя друга заразна болест, храна в хотелите, която е претоплена от предния ден и с уникално разнообразие от 5 ястия, които се въртят всеки ден, селяни, които паркират с колите си директно на плажа (ако случайно решиш да правиш къмпинг), същите си оставят цялата помия на плажа за да видиш с гордост колко и какво са яли и ***...Не мерси, отивай си на БГ черноморието :) Аз ще ходя в Гърция и Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
Eon
преди 9 години
Repoman, отивай ти на БГ черноморието, защо набутваш другите хора. Това прекрасно БГ черноморие, където: има фасове, *** и използвани дамски превръзки по плажовете, бетонна стена по цялото крайбрежие наречена с поетичното име "хотелски комплекс", пияници по улиците, които повръщат и се *** зад всеки храст, оргии, в които не е ясно дали някой го колят или го изнасилват групово, поръчана луксозна стая в хотел с изглед към морето, след което става ясно, че такава стая вече е заета и ти дават стая с изглед към "парка" (разбирай паркинга, в който 2 през нощта се чуват паркиращи се коли и крясъци на обезумели хора), липса на топла вода на етажите над 3-ти, безобразно обслужване в 5-звездни хотели, поръчване на пица за 15 лв., която е 90% тесто и при поискване на кетчуп ти носят някаква белезникава течност в туба от 2 литра, която е закупена от Кауфлад за 50 ст. защото й е изтекъл срока, при оплакване за качеството на храната получаваш готвач с 2 мутри зад него, които само не те наритват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 22
ert
преди 9 години
Добре е, че помагаме на Гърция да развива туризъма си, но това за 1.2млн. българи почиващи тази година в Гърция ми изглежда много. Ами това си е 20% от населението, отделно предполагам че това са половината от часта от населението ни, която изобщо има пари за да отиде на море.Наистина трябват регулации, иначе не отива на добре. Да се ограничи или с правото на почивка в чуждина, или с валутата която може да се обменя, както беше навремето. И тогава имахме фиксиран курс 1:1 лев за долар, обаче за да обмениш ти трябваше разрешение и причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 36
Repoman
преди 9 години
Дано да се вземат мерки и да се сложи край на това безумие. Защо се разрешава на българите да почиват масово в Гърция, вместо да ги накараме да ходят на почивка у нас, на нашето си златно черноморие?Знам, че не звучи добре, но може да се въведат нещо като квоти за почивка в чужбина, или някакви други рестрикции, така че хората да не може всяка година да ходят в чужбина и да пилеят конвертируема валута, докато страната ни се бори да закрепи валутния борд.Важно е да подкрепяме БЪЛГАРСКОТО, да почиваме у нас, дори и да не ни харесва толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още