IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите туристи с ръст от 5,7% за полугодието

Руският пазар се движи със слаб ръст от 4%, според експерт от министерството на икономиката

18:06 | 14.08.14 г.
Чуждите туристи с ръст от 5,7% за полугодието

Чуждестранните туристи у нас не са намалели. Официалната статистика за първите 6 месеца показва ръст от 5,7%. България се движи с малко по-високи ръстове от средния ръст на Европа, който е 4-4,4%. Това заяви Анелия Генова, директор на Дирекция „Маркетинг и реклама“ в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, пред БНР. 

Руският пазар се движи със слаб ръст от 4% за първите 6 месеца, каза тя по повод на тревожните прогнози за спад на руския пазар и предстоящ труден туристически сезон и догодина.

Туристите от Западна Европа също се увеличават, посочи Генова. Германия е с ръст от 9% и приблизително 200 хиляди туристи. Холандия е с 15% ръст.

Забелязва се възвръщане на пазари, които са със загубени позиции поради кризисни фактори, като например Израел, допълва експертът. Израел е с почти 50 хиляди туристи и над 55% ръст. Това е официална статистика за хора, преминали границата и останали повече от 1 нощувка, те се броят за туристи, поясни Генова.

Туристическият бранш обаче не е така оптимистично настроен за резултатите от летния сезон.

„Грешна рекламна и ценова политика спъва българския туризъм“, смята изпълнителният директор на акционерното дружество, стопанисващо комплекса Слънчев бряг Златко Димитров. По думите му е тревожен фактът, че в курорта има незаети хотели през активния сезон.

Тази година има доста по-малко туристи от чужбина, коментира Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българските туристически агенции и туристически оператори. Според него основната причина за това са събитията в Украйна.

Лошото време, кризите в Израел и Украйна, световното първенство по футбол са сред най-често сочените причини за слабия туристически сезон у нас тази година, смятат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още