IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: България ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбрана

Страната ни ще участва активно в приетия от НАТО план за повишаване на сигурността, потвърди президентът

17:13 | 05.09.14 г. 1
Плевнелиев: България ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбрана

България ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в заседанието на Северноатлантическия съвет на тема „Трансатлантическата връзка и инвестициите в сферата на отбраната“, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

„България напълно подкрепя взетото от този Съвет решение и ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности“, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му определянето на размер за финансовите ангажименти на държавите-членки към изграждането на отбранителен потенциал отправя силно послание за готовността и политическа им воля да защитят общата сигурност.

Пред участниците в Съвета държавният глава е подчертал, че подготвеният документ „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. „България е убедена, че създаването на силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс“, посочи президентът. 

По негови думи „трансатлантическата връзка е в сърцевината на НАТО. Изправени пред многобройни заплахи и предизвикателства, ние сме длъжни да поддържаме силна връзка между съюзниците от двете страни на Атлантическия океан в защита на сигурността и демократичните ценности“.

Българският президент изрази признателността си за предоставената от САЩ финансова подкрепа от 1 млрд. долара за развитие на отбранителните способности на държавите от Източна Европа.

„С днешното решение да одобрим Плана за готовност за действие на НАТО, ние повишаваме готовността и увеличаваме способностите си за отговор на общите предизвикателства“, е посочил още президентът. По думите му планът съдържа мерки както за гарантиране на сигурността на отделните държави, така и за адаптиране на Алианса към новите реалности и е „най-важното постижение от срещата на върха".
 
Според Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността.

„България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас“, каза още държавният глава.
 
„Като национален принос към изграждането на способностите на НАТО в региона държавният глава посочи установяването на командна структура на Алианса на българска територия, присъединяването на Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, включването на страната ни към групата от държави с водеща рамкова нация Германия, в съответствие с Концепцията за рамкови нации, както и за свързването на съвместния българо-американски тренировъчен център в Ново село с тренировъчния център в Бидгошч, Полша. България ще продължи да работи и за по-тясното сътрудничество между специалните сили, при управлението на кризи и реакция при природни бедствия, както и по отношение на кибер отбраната“, отбеляза още Плевнелиев.
 
Президентът отново призова за засилване на възможностите на НАТО за наблюдение и предупреждение в Черноморския регион и за използване на потенциала на интелигентната отбрана и съвместното финансиране на общи за държавите от региона проекти.
 
Държавният глава приветства инициативата на президента на САЩ Барак Обама за подобряване на военноморското сътрудничество между Военноморските сили на САЩ, България и Румъния в Черно море за повишаване нивото на съвместната им подготовка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
ТОЯ и една Тиква са най-голямата заплаха за националната сигурност. Тези не са българи, а СЛУГИ на чужди интереси. Все за партньори, партньорски служби, НАТО, Брюксел и НИТО ЕДИН ПЪТ нещо за България и БЪЛГАРИТЕ. Проклети да сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още