IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи фирми разследвани за мащабна измама с европари за земеделие

Терени, собственост на десетки жители от село Баня, се оказват обработени, без да са били сключвани договори за това

15:35 | 28.09.14 г.
Големи фирми разследвани за мащабна измама с европари за земеделие

Мащабна измама с европари разследва Окръжната прокуратура в Благоевград. Под удара са големи фирми, за които има сигнали, че ползват земеделски земи неправомерно, съобщава bTV.

Обвинението отказва да съобщи подробности, но проверка на телевизията  е установила, че до момента са разпитани 150 жители на село Баня заради съмнения, че подписите им в договорите за наем на земя са фалшифицирани.

Десетки жители на селото са повикани в следствената служба за справка дали знаят кой обработва земите им. Оказва се, че не са давали терените под наем, а те са изорани и дори засети - неизвестно от кого.

"Интересното е, че има фирми, които хората не са ги и чували, не са и виждали никой от тях, самонастанили са се”, коментира кметът на Баня Николай Драговчев.

Иван Котопанов има 10 декара в два отделни имота. Не мислил да ги обработва, поне засега, но докато бил в чужбина, разбрал, че някой е изорал нивите му. Затова мъжът не е получил нито пари, нито рента, но пък подписът му фигурира в договор за наем.

За момента от прокуратурата мълчат кои са фирмите-нарушители. Проверка на bTV показа, че това са две юридически лица с адрес в село Горно Драглище. Собствениците им отказали коментар с мотив, че това може да попречи на разследването.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още