IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративният вот за предстоящите избори е концентриран във фирмите за чистота

Прокуратурата е образувала 16 досъдебни производства за вота

14:27 | 29.09.14 г.
Корпоративният вот за предстоящите избори е концентриран във фирмите за чистота

Корпоративният вот на изборите на 5 октомври е концентриран във фирмите за чистота – служителите в тези компании са най-търсените продавачи на гласове. Това стана ясно от думите на зам.-директора на „Криминална полиция“ в МВР Георги Арабаджиев, съобщи БТА.

„Очевидно гражданите, които работят в тези фирми, са най-политически неукрепени и към тях е насочено желанието на партиите да купуват вота им“, каза Арабаджиев по време на днешното последно заседание на Гражданския борд за честни избори към МС. Той допълни и че именно там са регистрирани най-много опити за купуване на гласове.

Според Арабаджиев на сегашния вот свободният паричен ресурс е много по-ограничен в сравнение с предишните.

От прокуратурата пък съобщиха, че има образувани 16 досъдебни производства за нарушения по време на предизборната кампания.

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Илона Кръстенякова обеща, че веднага след изборите ще бъде направен много сериозен анализ на всички извършени нарушения.

Към 26 септември са образувани 81 преписки за нарушени избирателни права по различни сигнали на граждани и институции. От тях на 33 са отказани производства, за 16 са установени категорични данни, каза Кръстенякова.

По време на заседанието на Гражданския борд от ДАНС информираха, че към настоящия момент сигналите в Агенцията са значително по-малко в сравнение с други избори. "Съвсем различна атмосфера и спокойна обстановка", каза зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова.

За изборите са разкрити секции в 60 държави. От Външно министерство обявиха, че във всяка секция  в чужбина ще има минимум един представител на българската държава и той ще бъде държавен служител. Той няма да членува в никаква политическа организация. Това ще важи и за общо 136-те избирателни секции в Турция.

От МВнР съобщиха още, че командированите служители извън граница за изборите ще бъдат над 400 души.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още