IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарните избори приковават вниманието през седмицата

БНБ ще публикува данни за печалбата на банковата система, МФ - за бюджетния дефицит, а ДКЕВР решава за цената на тока

08:17 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Парламентарните избори приковават вниманието през седмицата

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат в края на тази седмица, която ще ни разкрие повече за състоянието на държавните финанси и банковата система, след като срокът на специалния надзор над групата на Корпоративна търговска банка (БНБ) бе удължен с още два месеца, а бюджетният дефицит продължава да расте.

Вотът е на 5 октомври, като по предварителни данни на ГД ГРАО 6 931 855 души ще могат да гласуват. 6 076 пък са кандидат-депутатите. Които и да са следващите 240 народни избраници, те трябва бързо да сформират правителство, което да реши неотложни въпроси за икономиката, финансите и банковия сектор на страната.

Бъдещите народни представители трябва да имат предвид и макроикономическите данни, които ще бъдат известни през настоящата седмица. Ето и кои са те:

В понеделник (29 септември) Националният статистически институт ще публикува данни за бизнес климата през септември. От юни насам икономическата обстановка се влошава основно заради несигурността, предизвикана от политическата ситуация.

От националната статистика очакваме и информация за пътуванията на българите в чужбина и посещенията на чужденци в България през август.

Във вторник (30 септември) Българска народна банка ще оповести данни за печалбата на банковия сектор през август. През юли банките изгубиха над 100 млн. лв. основно заради отрицателния финансов резултат на банковата група на КТБ.

Централната банка ще публикува информация за международната инвестиционна позиция на страната и ревизирани данни за преките чуждестранни инвестиции за второто тримесечие.

В последния ден от месеца Министерството на финансите ще публикува данни за изпълнението на консолидираната фискална програма за периода януари-август. Към края на юли бюджетният дефицит на касова основа нарасна до 1,147 млрд. лв. Служебното правителство пък работи по ремонт на Бюджет 2014 г. Новият кабинет трябва да обсъди предложенията за ревизия на финансовия план за тази година, но и да се заеме със създаването на Бюджет 2015.

НСИ ще изнесе информация за производството и доставките на енергийни продукти през юли, за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността през август, както и фискални данни за подсектори „Централно държавно управление" и „Социално-осигурителни фондове" също за август.

Освен това НСИ ще публикува ревизирани данни за брутния вътрешен продукт за 2013 г. и данни за брутния национален доход по пазарни цени също за миналата година.

На 30 септември ще се съберат акционерите на Север Холдинг АД и Медика АД.

От сряда (1 октомври) ще влезе в сила новата цена на електроенергията. Държавната комисия за водно и енергийно регулиране ще проведе закрито заседание предходния ден – 30 септември, но новите цени за бизнеса и домакинствата ще важат именно от първия ден на октомври.

Освен това НСИ ще представи информация за ключови показатели за икономиката на България, измежду които инфлация, икономически растеж, безработица и други.

За четвъртък (2 октомври) и петък (3 октомври) няма предвидени събития от икономическия и корпоративен календар на страната.

Събота (4 октомври) е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори.

В неделя (5 октомври) гласуваме за избор на народни представители в 43-ото Народно събрание. Социологическите агенции прогнозират, че в следващия парламент ще влязат най-много шест или седем партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още