IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на повечето борсови стоки падат от началото на годината

В България за първите девет месеца цената на хлебната пшеница намалява с 13%

11:32 | 01.10.14 г.
Цените на повечето борсови стоки падат от началото на годината

Цените на повечето борсови стоки - зърно, захар, петрол и олио падат от началото на годината и то в целия свят. Причините са добрата реколта и намалялото потребление, съобщава Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ), пред БТА. 

Цената на хлебната пшеница пада в цял свят. Световното производство на хлебна пшеница тази година е 717 млн. тона - с три милиона повече от 2013 година, която беше рекордна.

Производството на пшеница в ЕС е 153,8 млн. тона, или с 10 млн. тона повече от миналата година, а в Русия достига 60 млн. тона, с 8 млн. тона повече, съобщава Антонина Белопитова, директор на дирекция в ССБ. Световното потребление на пшеница е 709 млн. тона, което вдига преходните запаси до рекордните за 15 години насам 195 млн. тона.

Цената FOB (доставка до пристанище) на борсите в САЩ достига 233 долара, като пада с 12% от началото на годината, във Франция е 203 долара (като поевтиняването е с 27%) и в Германия е 212 долара (като поевтиняването е с 29%).

В България за първите девет месеца на годината цената на хлебната пшеница пада с 13% до средно 300 лева за тон без ДДС.

Поевтиняването на пшеницата в Унгария и в Украйна от началото на годината е 19%. Пшеницата в Унгария сега се търгува по 205 долара за тон, украинската пшеница струва 238 долара за тон, а руската - 240 долара за тон. Качеството тази година е по-лошо заради дъждовете през лятото, отчитат в ССБ.

Агресивният износ на Русия и Украйна за страните от Северна Африка и Близкия изток определя високата цена на тяхната пшеница. Страните от региона, и най-вече Египет, предпочитат да купуват зърно от Русия и Украйна, заради традиционното високото качество спрямо другите страни от нашия регион, смята Белопитова.

Въпреки конфликта в Донбас, Русия и Украйна не си пречат в износа на зърно - наясно са, че той е важен и за двете страни, подчертава Васил Симов. Според анализатори износът от Русия тази година ще бъде с 4 млн. тона повече от миналата година и ще достигне 22,5 млн. тона. Износът от Украйна ще се вдигне с един милион тона и ще е 10 млн. тона.

Световният съвет по зърното разполага с данни, че засетите площи за следващата реколта са с 1% повече. Това са най-многото площи с пшеница от 1997 година насам.

Брашното тип "500" в България се търгува на едро по 68 стотинки за килограм, като поевтинява с 6% от 72 стотинки през януари.

Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още