IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега БСП не вижда възможност за участие в управлението

Партията е слаба, избирателите ни наказаха, отчетоха социалистите

11:49 | 06.10.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Засега БСП не вижда възможност за участие в управлението

При сегашните обстоятелства БСП не вижда възможност за участие под каквато и да е форма в управлението. Такава би имало, ако резултатът на партията беше по-убедителен, макар тя да е втора политическа сила - така социалистът Янаки Стоилов коментира пред БНР резултатите от предсрочния парламентарен вот.

При 97,1% обработени протоколи ГЕРБ води убедително с 32,6 на сто от подадените бюлетини, левицата събира 15,34% от гласовете, а ДПС - 14,79%.

Стоилов обясни, че по време на кампанията е чувал призиви за обединение между двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, за да решат проблемите и да преустановят прекомерното използване на властта от ДПС. „Тези гласове не са изолирани, те не трябва да бъдат пренебрегвани. Може би всички, които са очаквали такъв вариант, трябваше да дадат и малко повече подкрепа на БСП“, коментира социалистът.

Той обаче не изключи възможността да се води диалог между партиите, включително и с ГЕРБ, по въпроси като задачите от национално значение или как да се организира работата на парламента.

Янаки Стоилов очаква сега ГЕРБ да не преследват „буквален реваншизъм“, след като се събере парламентът, защото са принудени да търсят някаква степен на съгласие за съставянето на кабинет.

Според него е имало доста проблеми с преференциалния вот, в резултат на което част от гласовете са недействителни. Друг резултат е бил „капсулиране“ на кампанията. „Част от тази преференциална конкуренция не се водеше за привличане на допълнителни избиратели“, обясни Стоилов.

„БСП е в слабо състояние, а това не е добре за държавата“, заяви социалистът Атанас Мерджанов пред bTV след краха на столетницата.

"За нас това е най-тежката загуба. Тепърва ще правим анализи, но очевидно е, че реформите в БСП трябва да започнат веднага – и на регионално равнище, и в национален план. Трябва да си направим анализ с кого ще се коалираме, както и анализ за различните типове коалиции, в които сме били", допълни Мерджанов.

"Не се получава за пръв път ДПС да излиза като победител, а БСП да плаща сметката след коалиционно управление с тях", каза социалистът. Той няколко пъти намекна, че ролята на БСП, отредена от избирателя, е да бъде в опозиция, но в същото време заяви, че трябва да се видят намеренията на победителите.

Победилата политическа партия трябва да заяви своята позиция, не е ясно дали те ще приемат мандата. БСП винаги се е държала като национално отговорна партия, няма да пристъпим това си поведение и сега, заяви още той и добави: "Знаем какво е състоянието на държавата и икономиката, готови сме да водим разговори”.

"Г-н Борисов снощи показа, че е достатъчно широко скроен, но той много пъти се е опровергавал", отчете Мерджанов.

Той смята, че резултатите от изборите показват, че избирателите са наказали всички политически партии, най-много БСП. Според него това е поредното предупреждение, а още едни предсрочни избори не са изход от ситуацията.

По думите му разцепването вляво и подкрепата за нови политически субекти няма как да не притеснява левицата. Според него гласовете на БСП не са отишли само в АБВ и в Движение 21, а и в Патриотичния фронт, „Атака“ и ББЦ.

По думите му всеки български гражданин може сам да си отговори дали са били честни изборите и обяви, че БСП никога не купува гласове.

Междувременно опасенията на Янаки Стоилов за проблемите с преференциалния вот се потвърждават от новината, че нов феномен 22/22 е напът да се роди в област Стара Загора. Това става ясно от обработката на 100% от протоколите на всичките 482 СИК, съобщава БТА.

По данни, съобщени от председателя на РИК Таньо Брайков, от предадените протоколи става ясно, че кандидатът под номер 22 в листата на "БСП лява България " Диана Михалева - лидер на младежката организация на БСП в областта, събира повече гласове от преференциалния вот, отколкото втория в листата - депутата в предишния парламент Георги Гьоков. Михалева взе 1605 преференциални гласа срещу 3030 за водача на листата - Драгомир Стойнев. Георги Гьоков е с 1222 гласа.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Станишев вече може да е спокоен: черното му дело успя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Това беше краят на БСП ,поне под тази форма и с тези водачи ...Симпатизантите им могат да преливат в други "леви" ЕООД -та :)))Като прибавим и че им взеха митниците рано, рано ... Това е краят за добро или лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Иначе да не стане сега драма, че БСП не иска да участва в правителство!!! хахаха! До вчера "Оставка!" а сега - другари, дайте да дадем, че нещо си е.а м...а! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
БСП да си направи там един конгрес ли, пленум ли, ако требва на Бъзлуджа да се качат, ама без сергиите и кебапите, па да седнат да прочетат малко книгите на чичко Маркс и да се събудят. Да си припомнят какъв е смисълът на думата "социализъм", какво характеризира социалистическия обществен строй и го отличава от това, което правят вече 25 години и тогава ще разберат защо бройката на негласуващите в България нараства в обратна пропорция на бройката, с която се смалява електоратът на БСП!Аз не познавам нито един избирател с десни убеждения, който да не си е намерил политически представител и не е отишъл да гласува, но познавам много с леви убеждения, които не гласуват, защото няма за кого - не разпознават БСП като социалистическа партия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
iasen4o
преди 9 години
Аз също съм за това ГЕРБ и БСП да вземат да се разберат - в крайна сметка и двете партии са мекици от едно тесто. В крайна сметка на етносите ако не им харесва тук - да си ходят там, където се чувстват такива, за каквито се смятат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Лъки ***, къде си, бе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още