Според наредбата за директните доставки няколко фермери могат да се обединят в сдружение, за да предлагат заедно преработени продукти – например сирене и кашкавал директно на потребителите. Така ако стопанствата им са съседни, ще спестят от изграждането на помещения за преработка. Промените в наредбата бяха представени на земеделски производители от Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена", по време на фермерски пазар в София.
Разходите за изграждането на помещения за преработка не са малки – фермер от Вършец заяви, че 70 хил. лв. му е струвало изграждането на малък обект за производство на сирене.
Последната редакция на Наредба 26 е от юни 2014 г. Въпреки редакцията на документа много фермери все още смятат, че наредбата е неработеща, заяви пред стопаните Апостолов.
Припомняме, че документът беше приет през октомври 2010 г. при голям интерес от страна на малките стопанства, които разчитат на директните доставки, за да си повишат приходите. Тогава стана ясно, че бяха въведени прекалено високи изисквания за хигиена и оборудване на помещенията, затова много фермери бяха затруднени да намерят средства за изграждането на специални помещения.
Стоилко Апостолов посочи, че само собственици на животновъдни обекти могат да предлагат директно на потребителите мляко, сирене, яйца, месо или месни продукти. В някои европейски страни е разрешено на занаятчии да купуват мляко от съседната ферма, да го преработват и да го предлагат без посредник, но в България Наредба 26 не го позволява.
За да продава мляко, не е задължително фермата да е покрила изискванията за сгради и оборудване на стопанствата първа категория, но млякото трябва да отговаря на разписани изисквания за хигиена.
Ако фермерът иска да предлага например месни консерви с телешко, животните трябва да са отгледани в неговото стопанство, но задължително да са заклани в кланица.
За преработката на продуктите фермерите трябва да имат помещения, които да са регистрирани и одобрени от санитарните инспектори.
Някои стопани отделят етаж от къщата си, за да преработват млякото в сирене и кашкавал и това е разрешено от наредбата, поясни Стоилко Апостолов.
За овче, козе и биволско мляко преработката е разрешена в мобилни мандри – приспособени за целта автомобили. Зреенето обаче трябва да става в подходящо помещение – затова трябва сиренето да се транспортира до селото.
Стоилко Апостолов посочи, че фермерът може да преработва 100% от произведеното мляко в сирене, но ако иска да продава сурово мляко, има ограничения за количествата.
Според него въпреки направените редакции има какво да се промени в наредбата. Сега тя разрешава земеделците да продават продуктите си в областта, където е фермата и една съседна. Това е добре за съседните на София области, които могат да продават продукцията си в столицата, но спира развитието на директните продажби в периферни области например като Видин и Силистра.
Вижте в галерията продуктите, които фермери предлагаха директно на фермерски пазар в София.


Измислиха как да спасят дизеловите коли в Европа
Мъж паркира Ferrari на балкона си, общината го прибра с кран (ВИДЕО)
Кметът на Варна протестира срещу правителството в Берлин (СНИМКИ)
35 пияни и дрогирани шофьори спипа КАТ за ден
30 души са задържани на протеста в София
САЩ и Катар може да създадат свръхпредлагане на LNG на европейския пазар
Забраната на социални медии в Австралия няма да спаси децата
Криптотърговците търсят допълнителна защита, тъй като отвличанията растат
Банковото финансиране за сектори със структурни проблеми у нас може да намалее
Шансът на българския бизнес е в иновации за по-ниски разходи за труд и енергия
Мъж паркира Ferrari на балкона си, за да разбере, че Виена не е Дубай
С кого ще се конкурира новата суперкола на Toyota
Основните прилики между класическото Renault 5 и новото ЕV
Блокче глина може да направи чудеса при почистване на автомобила
Citroen направи щур ван със спалня и киносалон
Ще доведат ли протестите до резултат?
Коледни подаръци, които означават повече от парите
Радев: Протестът роди широк народен консенсус анти-мафия
Джъстин Тимбърлейк е добре въпреки Лаймската болест
преди 11 години Доста безумна наредба. А другият въпрос е, че производителите не не могат/не искат да поддържат постоянно качество и вкус. отговор Сигнализирай за неуместен коментар