IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързо свикване на 43-то Народно събрание искат партиите

Според Конституцията първото заседание на новоизбрания парламент трябва да бъде най-късно два месеца след датата на изборите

11:46 | 15.10.14 г.
<p>
	Започнаха консултациите при Росен Плевнелиев за свикването на парламента. Снимка: <em>БТА</em></p>

Започнаха консултациите при Росен Плевнелиев за свикването на парламента. Снимка: БТА

За бързо свикване на 43-то Народно събрание и дясно мнозинство се обявиха партиите на влизане в Президентството, където са поканени от държавния глава Росен Плевнелиев за уточняване на процедурата по свикване на новия парламент. 

Според чл. 19 от Конституцията крайният срок за първото заседание на новоизбрания парламент е два месеца след датата на провеждането на изборите. От Прессекретариата на Плевнелиев вече уточниха, че днешната среща няма нищо общо с процедурата по връчването на проучвателни мандати за сформирането на ново правителство. 

На влизане в Президентството лидерът на БСП Михаил Миков беше категоричен, че все повече е ясно, че е невъзможно партията да си преразгледа позицията и да подкрепят ГЕРБ. "Да се структурира дясно мнозинство и да се върви напред", препоръча той.

Ролята на "Патриотичния фронт" ще бъде конструктивна, заяви Красимир Каракачанов от ВМРО. Попитан каква ще е цената на подкрепата за кабинет на Борисов, той заяви, че това не е цена на формацията, която представлява, а на обществото.

"Да започнем разговорите и тогава ще видим кой колко иска да подкрепя, нашите условия са ясни, те са болните проблеми пред нацията, които трябва да бъдат решавани", коментира той.

Каракачанов заяви още, че му е омръзнало 25 години от ДПС да натякват за Възродителния процес. "Когато някой каже нещо лошо срещу ДПС, те започват – етническият мир, възродителният процес", заяви той.

Като належащи за решаване от "България без цензура" откроиха проблемите по актуализацията на бюджета и КТБ. Румен Йончев и Светлин Танчев коментираха, че общата позиция на цялото Народно събрание е, че който е спечелил изборите, трябва да управлява.

Бързо свикване на парламента и ГЕРБ да поеме отговорността като победител на изборите, поиска и Румен Петков от АБВ.  Политическата формация настоява също за решаване на проблема с КТБ и за комисия за енергетиката във връзка с цените на тока.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров дойде последен и отново настоя медиите да присъстват на разговора при президента, като заяви, че е против задкулисието, и е чул, че свикването на парламента се бави, за да се договорят партиите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на срещата, Лютви Местан, който оглавява ДПС също не е в Президентството, което беше окачествено от Сидеров като неуважение. 

От ДПС отказаха коментар за медиите преди срещата си с държавния глава, а от ГЕРБ не се спряха пред журналистите. От Реформаторския блок също не отговориха на въпросите на медиите предварително. Не ни интересува ретроградният Меркурий, ще говорим с президента и ще чуем мнението и на другите политически сили, каза само Божидар Лукарски.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още