IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет предлага Метин Казак за посланик в Катар

Правителството ще предложи назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Иран, Казахстан и Туркменистан

14:40 | 15.10.14 г.
Служебният кабинет предлага Метин Казак за посланик в Катар

Служебният кабинет предлага бившият евродепутат Метин Казак за посланик в Катар. Действащият извънреден и пълномощен посланик в Катар Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие, което налага назначаването на нов ръководител на мисията ни, уточняват от правителствената пресслужба.

Метин Казак е бил заместник на националния омбудсман, два мандата член на Европейския парламент, където е изпълнявал функциите на заместник-председател на Подкомисията за правата на човека, заместник-член и член на Комисията по външни работи, координатор на Комисията по международна търговия и член на делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия.

Правителството ще предложи още на президента да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Иран, Казахстан и Туркменистан.

Предложен да поеме мисията ни в Иран е дипломатът Христо Полендаков, началник на отдел „Южна и Югоизточна Азия” в дирекция „Азия, Австралия и Океания” на МВнР. На сегашния етап посолството на България в Техеран се ръководи от временно управляващ.

За посланик в Казахстан е предложен Васил Петков, опитен дипломат от кариерата, който от април 2014 г. е и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” в МВнР. След 2012 г. посолството на България в Казахстан се ръководи от временно управляващ.

Към момента България няма акредитиран посланик в Туркменистан. В същото време в отношенията между двете страни са налице неизползвани възможности за задълбочаване на сътрудничеството в политическата, търговско-икономическата и културно-образователната области. Предложението на правителството е мисията ни да бъде оглавена от посланика ни в Москва Бойко Коцев, който ще съвместява двете длъжности.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още