IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Великобритания обединяват сили срещу недекларираната заетост

Отговорни институции са Инспекцията по труда и НАП

12:29 | 16.10.14 г.
България и Великобритания обединяват сили срещу недекларираната заетост

България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу недекларираната заетост при трансгранична работа и предоставяне на услуги, както и за превенция на експлоатация и принудителен труд.

Писмо за намерение за това са подписали министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков и министърът на финансите Румен Порожанов от страна на България и министърът на заетостта Естер Маквей от страна на Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, съобщават от социалното ведомство.

От българска страна отговорни институции ще са Главна инспекция по труда относно контрола върху недекларираната заетост и Националната агенция за приходите за контрола върху злоупотребата с осигурителни вноски.

Недекларираната заетост е сериозен проблем в България. Това бе констатирано от съвместно проучване на социалното министерство и БАН, което заключи, че сред работодателите у нас са широко разпространени редица сиви практики с цел спестяване на осигуровки, които на практика се възползват от вратички в закона и не представляват нарушение, а „игра с буквата на закона”.

Става въпрос за назначаването на лица на непълно работно време при сключен договор за осемчасов работен ден, за преназначаване на лица от длъжности с по-високи осигурителни прагове на длъжности с по-ниски осигурителни прагове, за назначаването на фиктивни договори или без договори.

Във връзка с тези нарушения Главна инспекция по труда и Национална агенция за приходите започнаха съвместна кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост. От приходната агенция проверяват хиляди предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден и няма икономическа логика за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още