IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти предлагат разделяне на НЕК за осветляване на структурата на разходите

Трябва нова система за социално подпомагане, която да намали ефекта от поскъпването на тока, коментират от БЕМФ

14:13 | 16.10.14 г.
Експерти предлагат разделяне на НЕК за осветляване на структурата на разходите

Разделяне на Националната електрическа компания (НЕК) на 3 или 4 дружества, предлагат енергийните експерти от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), цитирани от БТА.

Предложението е част от радикална оздравителна програма за българската енергетика, която от организацията ще поискат от новото правителство.

Програмата е необходима заради тежкото положение на българската енергетика, смятат специалистите.
Преструктурирането на НЕК ще изсветли структурата на разходите. "Ако предложеното разделение не бъде направено, само ще се вдига цената на тока като най-елементарна мярка", коментира Иван Хиновски от неправителствената организация.

Друго предложение на специалистите е извършването на експресен одит на всички дружества в системата – активи, структура на капитала, приходи, разходи и задължения. От неправителствената организация смятат за необходимо инициирането на правителствено ниво на разговори с операторите от американските централи в комплекса "Марица изток" за промени в дългосрочните договори за изкупуване на енергията от тях.

Припомняме, че тези мерки се предлагат и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В началото на месеца председателят на регулатора Светла Тодорова коментира, че първоначалният доклад от одита на ВЕИ-дружествата е готов и ще бъде разгледан в следващите дни. През пролетта пък бяха извършени проверки на електроразпределителните дружества.

В момента се обсъжда и вариант за предоговаряне на условията на ВЕИ-производители и „американските“ централи – ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3. Първоначалните сигнали са, че инвеститорите имат желание да преговарят, но без да има заложени цели, каквото направи предишния състав на ДКЕВР.

От БЕМФ препоръчват още производителите на възобновяема енергия с мощност над 200 киловата да се разделят в няколко групи, за да се оцени тяхната ефективност при последващи анализи. Трябва да се прави и регулаторен одит на документацията им, смятат от БЕМФ. Трябва да се реализира и нова система за социално подпомагане и намаляване на ефекта от поскъпването на тока за бита, смятат специалистите.

Те предлагат още да се предприемат законодателни промени, свързани с работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и промени, свързани с пазара, баланса на мощности и новата енергийна стратегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още