IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати искат оставката на Иван Искров

Организациите ще се обърнат към новото Народно събрание с искане за отстраняването и на УС на БНБ

18:09 | 17.10.14 г. 2
Работодатели и синдикати искат оставката на Иван Искров

Представителните организации на работодателите и на синдикатите в България искат незабавното подаване на оставките на Управителния съвет на БНБ и на гуверньора на банката Иван Искров. Това пише в писмо на социалните партньори до управителя на БНБ и до УС на централната банка, изпратено и до медиите.

В него се казва, че организациите ще се обърнат незабавно след конструирането на 43-тото Народно събрание към законодателната власт с искане за отстраняването им от заеманите длъжности.

С всички свои действия и бездействия УС на БНБ загуби доверието на обществеността и се превръща в заплаха за финансовата стабилност в страната, се посочва в документа.

Описват се и мотивите за исканите оставки. А именно нежелание на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките и поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите.

„Ноторно известно е, че при възникнал проблем в някоя от банките БНБ трябва да изготви план за нейното преструктуриране и решаване на проблема. Вече трети месец БНБ не може и не установява, нито съобщава какво е действителното състояние на КТБ и какво е нужно да се направи за нейното отваряне“, пише в писмото.

Предложението на БНБ за приемане на специален закон и опитът за прехвърляне на отговорността от БНБ на НС и правителството са неприемливи, смятат социалните партньори. Те напомнят вече оповестената си позиция, че решаването на проблема за сметка на данъкоплатците със средства от бюджета е последната стъпка, след като са направени всички други опити за спасяване на банката.

Социалните партньори продължават да смятат, че предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“ са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване.

„С писмо от 30 септември 2014 г., представителните организации на социалните партньори се обърнаха към Вас с призив да вземете отношение спрямо незаконните действия на квесторите на ТБ „Виктория“, които дадоха ход на разпродажба на кредитния портфейл на същата банка, напомнят авторите на документа. В същото писмо, което беше адресирано и до членовете на УС на БНБ, ние изрично предупредихме, че ако „подкрепите незаконните действия на квесторите или ни отговорите с мълчалив отказ от позиция, ще бъдем принудени да поискаме незабавното Ви отстраняване от заеманата от Вас длъжност“, напомнят от организациите в писмото.

В него се посочва и че кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката.

Изправени сме пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ), а продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура, пише още в документа.

От БНБ лаконично коментираха пред Investor.bg, че не за първи път работодателските и синдикалните организации искат оставката на гуверньора Иван Искров, този път това е декларирано публично. 

Всичко по темата за КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Е има работа да върши човека. Оставката не е проблем след това. По почина на Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
E кво има да искат, той си я подаде, ама нема кой да я приеме :D:DБаце му е скроил шапка вече, пътник е, ОТ БНБ, въпроса е на къде :)Дали към шеф на някоя голяма търговска банка или към Бай Ставри Може па да иде при Симо и Миуенчо :) там ги събират такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още