IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Реформаторският блок с общ документ за приоритетите и целите

Предстои документът да бъде представен на Патриотичния фронт и на АБВ

19:12 | 02.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
ГЕРБ и Реформаторският блок с общ документ за приоритетите и целите

Имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ след преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок.

„Тази нощ предстои да бъде редактиран и окончателно приет утре сутринта. След това имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на Патриотичния фронт, така и АБВ. Надявам се в този период на време текстът да бъде обществено достояние”, поясни Дончев.

По думите на Дончев следващата стъпка ще е коалиционно споразумение. „Необходимо е предложение от страна на РБ за структура на Министерски съвет и секторите, за които могат да носят политическа отговорност. Към момента това е, което спира коалиционното споразумение”, поясни още той. Дончев заяви, че ще бъдат максимално бързи след това. „Часовникът цъка безмилосно и скоро влизаме в сроковете на Конституцията”, поясни той.

„Ако се окаже в един момент, че нямаме съгласие по отношение на фигури, политики, ще бъдем гъвкави”, заяви Дончев.

Томислав Дончев заяви, че идеята Радан Кънев да бъде премиер не е шега, а съвсем реално предложение от страна на ГЕРБ.

Въпреки разбирателството между партиите обаче от думите на ГЕРБ стана ясно, че все още остава възможността мандатът за съставяне на правителство да бъде върнат.

"Програмната декларация е основа на регламентиране на разбирането ни за това как трябва да се осъществи управлението. Изпращайки я към нашите потенциални партньори, ние предлагаме да направят допълнение, но не и изменения", каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Тя заяви, че от ГЕРБ настояват от ПФ да направят персонални предложения, защото много държат да има качествени ръководители.

Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ са декларирали отговорност за управление на страната. "Не бихме се съгласили на безпринципен политически формат. Не говорим за сформирането на екип от администратори, а на правителство с ясна политическа формула. Без това ние не бихме с съгласили да формираме кабинет. Цента на формиране на кабинет не може да бъде изпадането в зависимости", каза още Дончев.

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство, предаде Агенция „Фокус”.

„Срещата изчисти част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме и двете групи. На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени за програмна декларация достатъчно подробно с подточки”, заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок.

На въпрос дали е обсъждан въпросът, че от ГЕРБ са готови да подкрепят кандидатура на Радан Кънев за премиер, Меглена Кунева заяви: „Това не е било предмет на обсъждане. Казахме с какво ще се занимаваме. Това е интересно, но ние се концентрирахме върху програмната декларация. До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят”.

Механизмът за взимане на решения ще го обсъдим утре, заяви още Кунева. По думите й това ще стане в обсъждане на парламентарната група на Реформаторския блок. "Ние имаме приоритети и инициативи, които са изключително важни, не сме говорили за министерства, които се опитваме да предлагаме", коментира Кунева. „Докато все още тази програма не е станала факт, следващият кръг на преговорите не се задвижва. Тази програма е възможно най-доброто, което можем да постигнем. Оттук нататък ще постъпим с необходимата отговорност – как и кой”, заяви Кунева

"В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват", допълни Кунева. "Знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково. Страната е в нелеко положение. Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство. Изтърваме много важни възможности", каза още Кунева. По думите й това, че вече има програмна декларация по ключови приоритети е много добра стъпка напред, но посочи, че тези 20 приоритета не определят министерствата. ГЕРБ са мандатоносител и е нормално да бързат, за да имат по-бързо по-ясна програма за управление, нещата вървят по план, посочи Кунева.

Още политически новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ама те може да са го предали 1:1 и да не са виновни журналята, а самата Кунева:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Alexander The Great
преди 9 години
........."Изтърваме много важни възможности"....... моля, пишете грамотно и не ИЗТЪРВАЙТЕ това, онова! стига с тези диалектни тъпотии. разгеле този път нямаше ОЦЕНЯМ И ПРЕЦЕНЯМ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още