IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонстрираната липса на екипност ще е проблем за кабинета, смята социолог

Партиите, които ще участват в управлението, са приели голям риск, каза Боряна Димитрова

09:39 | 07.11.14 г. 1
Демонстрираната липса на екипност ще е проблем за кабинета, смята социолог

Второто правителство на Бойко Борисов ще зависи от обществената атмосфера – възможни протести и други, а не само от споразуменията и сформирането на парламентарно мнозинство, обясни в ефира на „Нова телевизия” социологът Боряна Димитрова.

Проблем пред бъдещия кабинет ще бъде и демонстрираната до момента липса на екипност между отделните министри, посочи още социологът.

„Доста сериозно напрежение предстои”, обясни тя и допълни, че партиите, които ще участват в управлението, са приели голям риск. От друга страна обаче е станало ясно, че нито една политическа партия не иска да се върви към нови избори, обясни още социологът.

Димитрова изключи възможността отговорността за решенията в отделните сектори да се прехвърля към партиите, издигнали министър и отговарящи за конкретната област. Тя беше категорична, че в кабинета ще има споделена отговорност и ако един министър не се справя с работата си, това ще се отрази върху цялото правителство.

„Досега не сме видели, ако един министър не се справя с работата си, от това негативи да не се пренесат върху цялото правителство и партията, която го издига”, каза тя, сочейки за пример правителството на Пламен Орешарски. Димитрова припомни, че макар и БСП да са коментирали, че кабинетът е експертен, а не издигнат от тях, са понесли негативите от неговото управление.

Димитрова препоръча публично оповестяване на програмата на министрите, което се прави в много държави по света. Това може да спомогне да се избегне митологизирането на контактите на управляващите.

Социологът не очаква изненади при гласуването на правителството, макар и да има заявка от депутати от Патриотичния фронт, че няма да подкрепят нов кабинет на Бойко Борисов. Димитрова посочи, че е възможно единични депутати от други партии, които не подкрепят правителството, да гласуват в подкрепа на новото управление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Орел, рак и щука,По някаква си слукатакваз им работа дошла.Да теглят заедно колаА той, Бат Бойко, като БАТвсе тупа се в гърдитеПърванов тегли наназадА РБ са сърдитиКой крив, кой прав ... не знамАла бюджетът май ще е голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още