IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолози за интригата на вота: Ще има ли гласове за стабилен кабинет?

БСП и ДПС - в изолация, но сплотени отвътре, ГЕРБ - с талант да печели

11:50 | 05.09.14 г.
Социолози за интригата на вота: Ще има ли гласове за стабилен кабинет?

БСП и ДПС сплотяват симпатизантите си, но са в изолация от останалите партии. В най-голяма степен това важи за партията на Лютви Местан. ГЕРБ показва талант да печели, а „Атака“ все още не се е възстановила от тежката загуба на предишните избори и няма да успее да го направи за тези. Това показва анализът на социолозите Боряна Димитрова и Кольо Колев на старта на предизборната кампания.

Надпреварата за вота започва днес и ще продължи до полунощ на 3 срещу 4 октомври, когато ще настъпи денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. В тях ще участват 18 партии, 7 коалиции и 5 независими кандидати.

Оценката на предишното управление рефлектира върху БСП и тя загуби, коментира Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ пред Нова телевизия. Според нея обаче при социалистите се наблюдава съществен фактор – след като ДПС оттегли подкрепата си от БСП, в партията е започнал процес на сплотяване на симпатизантите й, които са се почувствали излъгани. В същото време червените продължавали да са в изолация като възможни партньори в следващо управление, смята Димитрова.

Според нея единствените избиратели, които са в някаква степен доволни от предишното управление, са тези на ДПС. „Но ДПС получава едно много силно отхвърляне от страна на всички останали симпатизанти“, каза Димитрова и допълни, че това поставя пред сериозна дилема пред всяко следващо управление – може ли ДПС да е явен или скрит коалиционен партньор. „Това е голямата загуба на ДПС, лично аз не съм виждала години назад такова отхвърляне на ДПС като партньор“, каза социологът.

„Печеленето на властта изисква талант и Бойко Борисов има талант да печели избори“. Това коментира шефът на „Медиана“ Кольо Колев. Преди два дни той прогнозира значителна победа за ГЕРБ на предстоящите избори. И днес той отбеляза, че следващото управление ще е доминирано от ГЕРБ в някаква комбинация с останали партии.

Той потвърди тезата на Димитрова, че коалиция с ДПС ще е най-неприемлива. Според Колев ДПС ще отчетат тези нагласи и най-вероятно ще решат да си починат от властта.

"Атака" е най-големият губещ от миналото управление, коментира шефката на „Алфа Рисърч“. Според нея причината била, че националистите са били нелогичен партньор в правителството на Орешарски. „Ако „Атака“ има потенциал да се възстанови, то няма да е на тези избори“, категорична е тя.

И тя, и Колев бяха категорични, че след изборите трябва да се създаде стабилен кабинет. Според Димитрова основната интрига ще е дали ГЕРБ и Реформаторите ще могат да съставят кабинет, защото за стабилното правителство е важно дали партиите в него ще имат общи принципи.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още