IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов защити представения от него кабинет като проевропейски и реформаторски*

Изправени пред предизвикателства като дефицит, трудности в банковия сектор и блокиране на инвестиции, заяви лидерът на ГЕРБ

09:59 | 07.11.14 г. 4
Борисов защити представения от него кабинет като проевропейски и реформаторски*

Правителството, което днес парламентът ще гласува, е проевропейско и реформаторско и ще работи за стабилна България, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него след почти двегодишен период на политическа нестабилност сме изправени пред предизвикателства като дефицит, трудности в банковия сектор, блокиране на инвестиции в ключови програми, тежки социални проблеми за много хора, загуба на доверие от основните ни партньори в ЕС.

„Ние днес не трябва да говорим за нови избори и заради това поемам тежката отговорност да водя правителство“, заяви той от парламентарната трибуна, преди парламентът да гласува кабинета.

По думите му ГЕРБ и Реформаторите, които са коалиционните партньори, както и партиите, които ги подкрепят, съзнават трудностите и поемат отговорността да работят за тяхното преодоляване.

Според него резултатите от изминалите избори са дали сложна задача на политиците.

„При подобна ситуация имахме основанието да кажем, че това сложно представителство не може да излъчи правителство и да потърсим като изход нови избори, но като държавници не трябва да говорим за нови парламентарни избори”, настоя Борисов.

„Стигнахме до днешния ден след тежки дебати, но върнахме истинския смисъл на политиката“, смята лидерът на ГЕРБ.

Според него за България няма друг сценарий освен евроатлтически път на развитие, защото дори 7 години след членството ни в ЕС още имаме нужда от модернизация на инфраструктурата, политическите правила и администрацията.

Той увери, че правителство ще е реформаторско, защото ще структурира по нов начин редица сектори, където има проблеми и които не отговарят на изискванията, а парите на данъкоплатците се изразходват неефективно и като пример посочи здравеопазването.

Очаквано парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ обявиха, че ще подкрепят кабинета на Бойко Борисов при гласуването в пленарната зала.

"БСП не може да подкрепи дясноцентриско правителство, защото големите проблеми пред страната не могат да се решат с дясна политика", заяви лидерът на левицата Михаил Миков от парламентарната трибуна, преди да бъде гласуван съставът на новото правителство с премиер Бойко Борисов.

Той разкритикува и увеличаването на броя на министерствата като посочи, че това се прави "очевидно заради широкия формат на коалицията, в която влизат 26 политически формации“.

За пръв път България ще се управлява от ксенофобска и националпопулиска партия, обвини лидерът на ДПС Лютви Местан, визирайки Патриотичен фронт, който ще подкрепя правителството на Бойко Борисов.

„Днес обществото и партньорите в ЕС и НАТО не могат да бъдат заблудени, в парламента ще се гласува не кабинет на двупартийно малцинство на ГЕРБ и РБ, не дори трипартийно малцинство с АБВ, ами четирипартийно мнозинство с прякото участие на националпопулиската формация Патриотичен фронт. Това е продукт на съглашателство, което не гради, а разгражда европейски път на България“, заяви той.

“Ще гласуваме против състава, личността на Бойко Борисов и самия кабинет“, обяви председателят на „Атака“ Волен Сидеров в кулоарите на парламента.

„Аз сега питам – кой предложи този състав, кой, кой, кой, защото този кабинет беше съставен в пълно задкулисие“, подчерта Сидеров.

Междувременно активисти на "Атака" протестират пред сградата на НС срещу проектоправителството на Бойко Борисов. Те искат неговата оставка още преди кабинетът да е одобрен от парламента. Протестът е организиран от „Атака“ в социалната мрежа.

Още политически новини четете в Dnes.bg

* Актуализирана към 11.50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Всичко, което съм пропуснал, съм го обобщил с "Куче влачи рейс" ... хаха!Тепърва предстоят зверски баталии и тежък клинч, защото отвън натиснаха Боце да направи на всяка цена правителство, за да спре Южен поток - затова ги смачкаха с реформаторите до там, та чак да се прегърнат, а поне по умните от нас знаем, че те не могат да се гледат, не ли да работят заедно! Но дори заедно, пак нямат контрол върху парламента и съответно върху правителството. Ооообаче Гоце се води човек на руснаците и участиено му в този кабинет е много интересно, особено ако се наговорят с Каракачанов. Там някъде е заровено кучето. Ще се чуе истинският звук на тази коалиция веднага, щом стане въпрос за руските проекти. Или Гоце ще се издъни пред руснаците, или ще издъни Боце... хаха!Останалото е дребен национален фолклор... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Циците и на мен взеха да ми липсват .... Ама за друго ми беше думата : покрай всичко казано си пропуснал да споменеш и още един момент от знаково естество - имаме си министър, за който упорито се говори, че е заплетен в поредица подозрителни ситуации, в центъра на които, е най- сатанизираната българска политическа фигура ( ... и то каква фигура!!)http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/11/05/2413469_sluchaiat_vladislav_goranov/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
И ся квооо? Човекът, който посвети управленския си мандат на премиер в хвърляне на го^вна по "тройната коалиция" оглави кабинет на ЧЕТВОРнА КОАЛИЦИЯ!!! Не само това - в правителството си има 2-*** министри-вицепремиери от състава на кабинета на тройната коалиция! Архитектът на тройната коалиция - Първанов - се оказа ортак на Баце в четворната коалиция! Тези, които 3 и половина години плюха по Борисов - ДСБ и СДС - и вадеха всякакви партенки за престъпното минало и настояще на Борисов сега са му ортаци и ще управляват заедно с него! Евроатлантическият профил на правителството се допълва от ПФ, които влязоха в парламента с антиевропейски и антинатовски лозунги и декларации.... Изобщо - куче влачи рейс! Честито на Младите, Образовани, Красиви и Интелигентни капиталета тук и по Площадите на Протеста! Време е да изкарат пак белия роял и голите цици пред парламента за един Пърформанс на Победата срещу комунизма в България! Наздраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Калфин е Про,Баце - Европейскиа Кунева реформира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още