IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С актуализацията на бюджета със 100 млн. лв. НЗОК приключва годината без дългове

Временната бюджетна комисия подкрепи предложението за ремонт на бюджета на Здравната каса

10:19 | 13.11.14 г.
С актуализацията на бюджета със 100 млн. лв. НЗОК приключва годината без дългове

С новата актуализация на бюджета Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще приключи годината без задължения, съобщи пред временната бюджетна комисия управителят на институцията Румяна Тодорова. Тя припомни, че през лятото от Касата са поискали 328 млн. лева допълнително, но отпуснати са били само 225 млн. лева.

„С одобряването на още 100 млн. лева ще бъде абсолютно компенсиран дефицитът“, обясни Тодорова.

Здравният министър Петър Москов посочи, че промяната ще осигури финансова стабилност за цялата система до края на годината. Той припомни и накъде ще бъдат насочени средствата - основната сума е за болничната помощ (50 млн. лева). За лекарства, домашно лечение и диетични храни ще бъдат отпуснати 25 млн. лева, за онкологични заболявания - 15 млн. лева и за медицински изделия - 10 млн. лева.

Депутатите във временната бюджетна комисия подкрепиха предложението за актуализация на бюджета на НЗОК с 15 гласа "за", без "против" и четирима "въздържал се".

Румяна Тодорова посочи, че част от проблема с хроничния дефицит на Касата е прекомерното разрастване на броя на болниците, както и противоречия в законите. По Закона за здравното осигуряване НЗОК плаща всички извършени дейности от болниците, докато по Закона за публичните финанси Касата не може да поеме задължения над гласувания си бюджет.

В София например има над 80 болници, а в някои големи областни градове - само по една, изтъкна Тодорова. И допълни, че в началото на 2014 година новите болници, сключили договор с НЗОК, са шест. За две от заведенията, които са получили лиценз за дейността, но проверките са показали, че не са покрити изискванията, договор не е сключен. "Сега сме в съда и съм почти сигурна, че ще загубим", обясни тя.

Проблемът всъщност не е толкова в броя, а в разпределението и дейностите. Частните болници извършват "скъпоструващи и бързооборотни дейности" - няма частна неврологична клиника и само една частна болница с детско отделение, продължи Тодорова. Тя напомни, че НЗОК няма контролни функции и нейните лекари не могат да проследят защо при лечение в болниците е използван даден медикамент вместо по-евтин еквивалент, който има същото действие, например.

От БСП обявиха по време на дебатите, че ще гласуват с "въздържал се" по предложението, тъй като здравеопазването е една от най-неефективните системи. Румен Гечев допълни, че НЗОК е можела да мине без актуализация още през лятото, но тогава предложението е било гласувано по политически причини.

Той посочи още, че част от плащанията могат да бъдат прехвърлени в началото на 2015 година.

Тодорова обаче беше категорична, че това не може да стане, тъй като плащанията са за реално извършени и проверени действия на болниците. Тя допълни още, че през 2010 година подобен вариант е бил реализиран и Касата е била съдена и след това е трябвало и да плати лихвите за забавата.

Червеният депутат Румен Гечев посочи още, че досега винаги НЗОК е плащала "каквото си иска" и в края на годината иска актуализация на бюджета, което също е причина неговата партия да не подкрепи искането днес. Йордан Цонев от ДПС също посочи, че "този сценарий се повтаря всяка година", но партията ще подкрепи актуализацията на бюджета на Касата.

На критиките на депутатите за липсата на реформи здравният министър Петър Москов заяви категорично, че до края на ноември ще внесе пакет от законодателни промени, които да донесат стабилност в системата на здравеопазването.

Депутатите ще разгледат исканията за промяна в държавния бюджет, както и промени в Закона за доходите на физическите лица.

* Актуализирана към 11.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още