IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Трябва да започнем да мерим сигурността през икономически ръст

Гарантирам, че влизането в Шенген ще ни донесе покачване на БВП, коментира вицепремиерът

21:01 | 18.11.14 г. 1
Кунева: Трябва да започнем да мерим сигурността през икономически ръст

Икономическият ръст и отварянето на нови работни места трябва да бъдат основните индикатори, около които да се измерва сигурността в страната ни. Тази теза сподели пред журналисти в Брюксел вицепремиерът Меглена Кунева, която участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по общи въпроси, като отбеляза, че липсата на сигурност е равносилна на по-малко инвестиции.

Вицепремиерът коментира въпросите за механизма на Европейската комисия (ЕК) за наблюдение на България и приемането на страната ни в Шенген, предава БТА.

"Гарантирам, че ако влезем в Шенген, ще има покачване на брутния вътрешен продукт (БВП). При заслужено отпадане на механизма на ЕК инвестициите ще се повишат", заяви Кунева. "Надявам се, че все повече ще се оказва натиск от икономически активните хора", добави тя.

Запитана дали споделя очакванията, че следващият доклад на ЕК за нашата страна ще бъде силно отрицателен, Кунева заяви, че винаги се е въздържала от самоизпълняващите се пророчества.

"Нека да направим всичко възможно, за да има добра политическа оценка за България. Фактите са си факти и ще бъдат изложени коректно от ЕК. Бихме могли да направим няколко прости неща, едно от които е да бъде избран председател на Върховния касационен съд. Другото е да бъде избран най-сетне главен съдебен инспектор. Когато бъдат избрани по правилата и с консенсус, това са сигнали, които много ясно могат да бъдат отразени и в доклада", поясни вицепремиерът.

"Трябва да имаме много ясни срокове във всички стратегии, които правим. Най-ползотворните за амбициозни цели и задачи са първите месеци на всяко правителство. Трябва да си заложим амбициозни цели. По отношение на Шенген подходът ни ще бъде отпадане граница по граница. За нас Шенген има много ясно икономическо измерение", заяви Кунева.

В отговор на въпрос дали целите, свързани с отпадането на механизма и влизането в Шенген са изпълними за цял мандат, вицепремиерът посочи, че пълният мандат трябва да бъде цел и е цел.

"Всеки си прави планове – ЕК прави план как и с кого работи, кого опознава, кой може да стои зад един политически ангажимент. Трябват ни три стъпки - да кажем върху какво се съсредоточаваме; да бъдем достоверни; да има политически ангажимент. Когато има смяна, всички тези три цели започват да се доказват отново и отново. Трябва да извървим нормалния цикъл на стабилно правителство", обобщи Кунева.

По думите ѝ трябва да си поставим целите кога и какво искаме да видим в страната и тогава финалният елемент ще дойде от само себе си.

"Убедена съм, че ако успеем през механизма, през покриването на критериите за Шенген, да направим нещата в България наистина да работят, оценката няма да закъснее. Ако ЕК е с роля да побутне България, за да можем да вървим в добра посока и с добра скорост, съгласна съм, но те не могат да извървят нашия път, това е наша задача", заяви вицепремиерът.

Меглена Кунева отбеляза, че е необходимо изпълнението на стратегиите да подлежи на действителен отчет.

"Според мен трупането на стратегия върху стратегия не е продуктивно. По-добре е да сложим пътна карта, къде искаме да се покажем след месец, два, три, четири, пет. Имаме закони, възможност за законодателни промени там, където са необходими. Бих обърнала особено внимание на мотивацията на хората - ако те не са мотивирани в това, което правят и от неговия резултат, според мен няма как да имаме резултат", посочи тя.

"Ще направя всичко възможно, за да няма движеща се мишена пред нас, заяви тя по повод механизма на ЕК. С този механизъм трябва да се справим, той тежи на икономиката. Не можем да изобретим добрия резултат, трябва да го докажем. Промъква се отчетливо недоволство защо това наблюдение продължава толкова дълго. В момента, в който българските граждани кажат, че са доволни от правосъдието и от сигурността, на следващия ден ще направя така, че мониторингът да падне", заяви още Кунева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
Йес, йес, мисис Пръмова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още