IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: България има макроикономическа стабилност, но трябват и реформи

Страните от ЦИЕ, предприели по-рано смели реформи, са възнаградени с по-бързо възстановяване и конвергенция на доходите със западните страни

10:51 | 12.11.14 г. 17
МВФ: България има макроикономическа стабилност, но трябват и реформи

България е на едно от първите места в Югоизточна и Централна Европа по макроикономическа стабилност, което е много важно за постигане на икономически растеж, но не е достатъчно. Необходимо е страната да положи усилия и да предприеме важни структурни реформи, за да има икономическа конвергенция и да достигне стандарта на живот на Западна Европа. Това коментира пред БТА Гилермо Толоса, постоянен представител на Международния валутен фонд (МВФ) за България и Румъния.

Толоса, заедно с Джеймс Роф, постоянен представител на МВФ за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), представиха у нас книгата на МВФ "25 години преход - Пост-комунистическа Европа и МВФ".

Има достатъчно доказателства за тясна връзка между реформите и конвергенцията, дори и ефекта от проведените реформи да не се материализира веднага, посочи Толоса. Джеймс Роф също отбеляза, че страните от ЦИЕ, които по-бързо след 1990 г. са предприели кардинални структурни промени, дори и да са загубили някои свои икономически сектори и производства, са спечелили нови и икономиките им като цяло са започнали да се развиват по-бързо.

През последните 25 години бяхме свидетели на драматична трансформация на европейските бивши комунистически страни в част от глобалния свят, посочи Джеймс Роф. Той отбеляза, че сходно за всички страни е изпадането им по-рано или по-късно в период на висока инфлация и рецесия вследствие на разпадането на старите икономически свързаности.

Степента на загуба на производителност на икономиките и времето, което е било необходимо за връщане към икономически растеж и овладяване на инфлацията обаче е много различно за различните държави от ЦИЕ, показва прегледът на МВФ. Очевидно е, че страни, предприели по-рано смели реформи, са възнаградени с по-бързо възстановяване и конвергенция на доходите със западните страни, коментира Роф.

Годините от 1990 г. до 2000 г. са трудни за всички посткомунистически държави

Като цяло годините от 1990 г. до 2000 г. са трудни за всички посткомунистически държави, а някои като България преминават период на хиперинфлация.

В контраст с турбуленциите от първата декада на прехода, страните от ЦИЕ през периода 2000 г. - 2006 г. отчитат забележителен растеж и стремително настигат икономиките от Западна Европа. Средният процент на растеж за региона е 6% и никоя от страните не расте с по-малко от 3% на година, което е много повече от растежа на БВП, постиган някога преди или след това от тези държави. За съжаление, стремителният икономически растеж е много дебалансиран, движен в повечето страни основно от увеличеното кредитиране в сектора на строителството, коментират експертите на МВФ.

ЦИЕ усеща през периода 2000 г. - 2006 г. прилив на значителни чуждестранни инвестиции и особено за страните, присъединили се към ЕС през този период, конвергенцията със Западна Европа се увеличава съществено. Чужди банки, собственици на повечето банки в региона, предоставят провизии и ноу-хау на дъщерните си банки в ЦИЕ. Кредитирането се увеличава, като в България например ръстът му достига 30% на година, докато в същото време дефицитът по текуща сметка се увеличава в двуцифрена стойност.

Именно поради дебалансирания си растеж регионът понася тежък удар при настъпването на световната икономическа криза, отчита анализът на МВФ.

Годините след 2008 г. се характеризират с бавно възстановяване. Повечето страни след първоначалния свръхдефицит на икономиките си поемат по пътя на фискална консолидация, страдайки обаче от твърде бавен растеж.

Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Хем си прав, хем не си. Има и други фактори като собствеността например. В Полша национализация на земята не е имало и фермерите се запазиха. С влизането в ЕС нещата проработиха за тях доста по-бързо. Чехите имат традиции в автомобилостроенето и самолетостроенето. При съюза им с Фолкваген си признаха - подготвихме документацията и отидохме при германците, т.е. сами им се предложихме. Действително двоен стандарт към страните от източна Европа има, но и ние се държахме настрана и не показвахме желание за къществена промяна. Да припомня, че първи пет-шест години лелеяхме бляна, наречен Швейцария на Балканите. Сега пък се оказва, че дори Швейцария е дефакто в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
разделението на страните - на едните наляха капитали , ноу хау , биеха ги през пръстите те когато правиха грешки . На Бг и Румъния фондове и инвестиции колкото да съществуваме като най важното е да не пречим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
"Това между другото е и причината (според мен ) у нас да има такова усещане за неуспех в прехода . " кое "това" че не става ясно?toto2"25 години все реформи правим ,ама с едни и същи к*рви " - я изброй няколко направени реформи - с тайминга им и изпълнението им? а , и политическия субект който ги е "направил" ...пример - аз се сещам само за две реформи - завършени и докарани докрай (може би заради ниската им сложност) :- либерализация на цените - навреме (Д. Попов 1991 г )- въвеждане на ДДС - леко закъсняло ( Ст. Александров - април 1994)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Съгласен съм, че числеността им е фактор, защото това ги прави потенциален източник на сериозна нестабилност ... и това се отчита от глобалните играчи, при вписването на поляците в конкретни гео-политически стратегии. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
25 години все реформи правим ,ама с едни и същи к*рви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
И са много!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Именно. Само извади далновидното управление от картинката. Щото и те се управляват като нас. И по същество-бохемите се приемат много добре от немците и италианците. Единствените славяни, които са добре приети там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
"Полша" е проект с конкретни гео-политически функции и предназначение, чийто автори са доста по-на запад от Брюксел ... и това е тривиалното обяснение за инвестициите и специалното отношението, което получи ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
Демек това Европа на 2, 3 , 5,8 скорости вече е тествано и ние сме резултата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
Това между другото е и причината (според мен ) у нас да има такова усещане за неуспех в прехода .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още