IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайдарски: Здравният министър трябва да има контрол над НЗОК

Парите в системата не стигат и тезите, че се налива в бездънна каца, не са истина, каза бившият министър

10:32 | 20.11.14 г.
Гайдарски: Здравният министър трябва да има контрол над НЗОК

Министърът на здравеопазването трябва да има повече правомощия и да може да осъществява контрол над Здравната каса (НЗОК). Не може министърът да отговаря за нея, а да няма никакви управленчески права, заяви бившият здравен министър в кабинета на Сергей Станишев Радослав Гайдарски пред TV7.

Той посочи, че в здравеопазването не трябва да се работи с прийомите на спешната помощ, а с перспектива, и призова новия здравен министър Петър Москов да "стегне" шефовете на големите болници, които правят и най-големите харчове.

Гайдарски подчерта, че здравеопазването е сфера, в която трябва да има наслагване и приемственост, за да има резултати. По думите му здравеопазването не започва от всеки нов министър. Той допълни, че от 2008 година досега са сменени осем здравни министри и попита какво може да направи един министър средно за седем или осем месеца на поста, след като само за да се запознае с експертите и проблемите, са необходими поне шест месеца.

„Няма начин един министър, който е поставен на поста за седем месеца, да гради реформи в здравеопазването”, категоричен беше той.

Гайдарски е на мнение, че здравната вноска трябва да се повишава. Тя в момента е от най-ниските в Европа. При този размер на вноската ясно е, че парите не достигат, коментира той. Гайдарски беше категоричен, че парите в системата не стигат и тезите, че се налива в бездънна каца, не са истина.

По думите му парите няма да стигат и защото непрекъснато се разкриват частни болници. По Конституция не може да има разделение между частните и обществените болници, защото оказват една и съща грижа за болния. Така че частните лечебни заведения не може да не получават пари от Здравната каса, обясни Гайдарски. Би следвало парите да следват болния и ако частната болница дава добри услуги, тя трябва да ползва услугите на Касата, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още