IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват продажбите на земеделска техника у нас

С техника от миналия век можеш да правиш само земеделие от миналия век, коментират от сектора

13:49 | 04.12.14 г.
<p>
	Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев (ляво) и Даниел Минев (дясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев (ляво) и Даниел Минев (дясно). Снимка: БТА

Регистрациите на нови земеделски машини в България бележат спад спрямо миналата година - с около 20 на сто при тракторите и почти толкова при комбайните, каза Даниел Минев, изпълнителен директор на "Интерагри България" АД, цитиран от БТА.

По отношение на възрастта на техниката е достатъчно да пътуваш през страната, за да се увериш, че тя е от миналия век, на повече от 15 години, "а с техника от миналия век можеш да правиш само земеделие от миналия век", коментира още Минев, който беше отличен днес с най-високата награда за селскостопанска дейност "Агробизнесмен на България" за 2014 г.

"Едно от първите действия през първото тримесечие на 2015 г. е стартиране на мярката "4.1", свързана с инвестициите в техника за обновяване на земеделските стопанства", каза заместник-министърът на земеделието Васил Грудев, който награди Минев.

По тази мярка към момента е заложен общ таван 3 млн. евро, но той подлежи на преоценка, която да го свали до 1,5 млн. евро, информира още заместник-министърът. Той добави, че това ще определи браншът и в момента тече гласуване на членовете на тематичната работна трупа. В понеделник (8 декември) изтича срокът за определяне на този таван.

Таванът за субсидия само за земеделска техника на един бенефициент за целия период по тази мярка е 500 хил. евро. Решението е взето с консенсус от бранша, посочи Грудев. Той каза, че подобни тавани съществуват и в други страни, което се приветства от ЕК.

Предвиждат се още колективни инвестиции, при които малките и средните предприятия ще могат да кандидатстват общо за инвестиции за купуване на земеделска техника. Грудев отбеляза, че ще може да ползваме новата техника през целия следващ седемгодишен период.

След мярка "4.1" непосредствено ще отворим мярка "6.1" за млади фермери, за да може и те най-бързо да се възползват от земеделската солидарност, каза заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още