IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 75% от селскостопанската техника у нас е на над 10 години

Новата техника с първа регистрация в страната е към 1400 трактора и 250 комбайна годишно

16:42 | 05.03.14 г.
<p>
	Посетители на изложението &quot;Агра&quot;. <em>Снимка: Международен панаир Пловдив</em></p>

Посетители на изложението "Агра". Снимка: Международен панаир Пловдив

Значителна част от техниката, която използват фермерите у нас, вече излиза от употреба, сочи анализ.

Близо 79,6% от тракторите и 76,9% от комбайните в момента са на възраст над 10 години, стана ясно от анализа, представен от инж. Иван Гайдаров, изпълнителен директор на Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и храните, съобщиха от пресцентъра на Международен панаир Пловдив.

Гайдаров определи данните като „стряскащи“ по време на дебати към селскостопанското изложение „Агра 2014“ в Пловдив.

250 500 е общият брой на наличната селскостопанска и горска техника у нас срещу 98 800 преди десет години. Делът на най-старите машини е намалял с около 2 процентни пункта през последните пет години, но все още е твърде висок.

Новата техника с първа регистрация в страната е 1400 – 1500 трактора и 250 – 280 комбайна годишно. Статистиката е тревожна, изтъкнаха експерти и търговци на земеделска техника по време на обсъждането.

„Агра 2014“ включва над 30 делови събития и продължава до 8 март в Международен панаир Пловдив с участието на 479 изложители от 22 държави. В експозициите са показани технологии, машини и инвентар за растениевъдството и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, софтуерни решения за оптимизиране на дейността на производителите, постиженията на научните институти от Селскостопанската академия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още