IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облагат с данък и лотарийните игри

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за хазарта

15:37 | 05.12.14 г.
Облагат с данък и лотарийните игри

Парламентът прие организаторите на лотарийни игри да бъдат облагани с 15% данък върху оборота. Ако игрите се организират в интернет, данъкът ще бъде 20% върху разликата между направените залози и изплатените печалби. Това е предвидено в Закона за хазарта, който депутатите приеха на второ четене днес, предаде БНР.

С приетите промени се включват лотарийните игри "Кено", "Бинго" и разновидностите им, които при последните промени в закона не са били включени и през 2014 г. не са заплащали тази такса.

Първоначално предложението за законовите поправки бе направено от депутата от БСП-Лява България Георги Кадиев, но то бе отхвърлено при първо четене. След това идентичен законопроект бе внесен и от ГЕРБ, където бе записано, че лотарийните игри, кено, бинго и техните разновидности също трябва да бъдат облагани.

Освен таксите върху приходите, организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение от 10 000 до 50 000 лв. годишно.

След като депутатите окончателно приеха промени в Закона за хазарта, председателят на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев съобщи, че с цел превенция от зависимост към хазарта се обмисля към игралните автомати да бъдат вградени електронни устройства, които да ограничават залаганията, съобщи БТА.

Идеята е след определено заложена и изиграна сума, устройствата да слагат край на играта. Най-масовата европейска практика била устройството да изключва игралния автомат след 500 евро, у нас ограничението можело да бъде и до 300 евро.

Сумата предстои да бъде регулирана в наредба, уточни той и допълни, че въпросът е кой ще плати, защото едно такова електронно устройство струва средно от 5000 до 10 000 евро. „Бюджетът във всеки случай няма да ги плати, техническите средства може би ще трябва да са за сметка на хазартните фирми", каза Митев.

От хазарт в хазната годишно постъпват около 130-140 млн. лв. Приходите от залагания, които само Държавната комисия по хазарта събира, са около 80 млн. лева, уточни Митев. След гласуваните нови изменения в закона от следващата година се очакват постъпления за над 150 млн. лв., каза той. Увеличението от около 20 млн. лв. ще дойде именно от облагането и на онлайн залаганията.

До февруари догодина трябва да бъде готова стратегия, в която да се уреди и въпросът за облагане на залаганията по интернет. „И в момента интернет мрежата трудно се контролира, приемат се залози, изплащат се печалби, но не се внасят такси с данъчен характер“, подчерта Митев. В комисията сега има трима IT специалисти, които денонощно следят трафика на всички компании, уточни председателят й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още