IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

173 мобилни екипа ще проверяват за бракониерска сеч в горите

На много места нарушенията в горите са видими, заяви Десислава Танева

13:40 | 09.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
173 мобилни екипа ще проверяват за бракониерска сеч в горите

Сформирани са 173 мобилни екипа на Държавните горски предприятия,  с които ще се охраняват горите. Те  проверяват за незаконна сеч на територията на цялата страна. Това стана ясно в Карнобат по време на инструктаж на новите 29 мобилни екипа към Югоизточното държавно предприятие. На събитието присъстваха министърът на земеделието Десислава Танева и заместникът й доц. Георги Костов, съобщиха от МЗХ.

„Мобилните екипи са част от основните мерки за опазване на българската гора. В подкрепа на нашите усилия очакваме в най-скоро време да подпишем споразумение с МВР и при нужда да ползваме тяхната помощ“, заяви министър Танева. Тя допълни, че по-тясното сътрудничеството с МВР ще даде адекватен отговор на нарушенията, които се извършват в горските територии.

Според Десислава Танева в последните години опазването на горите е била една от болезнените теми за обществото, защото на много места нарушенията са видими.

Заместник-министър Костов изтъкна, че сме в началото на дълъг път в опазването на горските територии от системни и криминални дейности. Той призова кметовете също да бъдат по-активни в процеса, защото имат редица права и отговорности в опазването на горите.

Преди дни шефът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Тони Кръстев призна, че едва 10-15% от наложените глоби за незаконна сеч се събират.

Според Десислава Танева незаконният добив на дървесина в България е около 1 млн. кубика годишно.

Данните на природозащитни организации показват друго - според анализ на WWF за 2006-2013 г., годишният обем на незаконната сеч достига 0,5 - 2,4 млн. куб. м, или една четвърт от общия добив. Организацията твърди, че сивият сектор в горското стопанство печели над 100 млн. лв. годишно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Я стига Тези екипи няма да решат проблема Ако много симпатичната министърка иска реални резултати да забрани използването на дървесина над 15 см диаметър да бъдат продавани за дърва за горене Всичко над тези дебелини да се използват за производство на греди дъски транспортни палети дървени къщи и целулоза и най важното от отпадъците да бъдат произвеждани еко *** които да бъдат изгаряни в *** печки В еко *** могат да бъдат влагани клони листа слама и парафини Много по енерго ефективни от обикновените дърва Но много симпатичната министърка няма да го направи защото няма да има далавера за много хора фирми партии и политици За съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още