IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Бавният ръст на пенсионната възраст отлага високите пенсии

Възрастта и стажът трябва да растат с четири месеца годишно, смята експертът

17:42 | 10.12.14 г. 6
Ив. Нейков: Бавният ръст на пенсионната възраст отлага високите пенсии

По-бързото увеличаване на възрастта и стажа за пенсия означава, че по-бързо ще се получи очакваният положителен ефект - да имаме по-големи пенсии, заяви бившият министър на труда Иван Нейков. Стъпката от два месеца годишно, както предлага социалният министър Ивайло Калфин, е прекалено бавна, каза експертът, цитиран от агенция "Фокус".

Ако целим нарастване на пенсиите, чисто математически това не може да се получи при сегашните фактори - ниски осигуровки, малко плащащи, голяма „сива“ икономика, голям дефицит в бюджета на НОИ, обясни той.

"Просто такова уравнение не може да бъде решено. Ако за нас е много важно рано да се пенсионираме, да не увеличаваме възрастта, трябва тогава да знаем, че следващите 10 години ще живеем ето с тези пенсии. Ще ги мърдаме на година с 2 до 5 лева и толкова", коментира експертът.

Ако искаме след пет години наистина да има осезаема промяна в размера на пенсиите, абсолютно неизбежна е стъпката възрастта за пенсиониране и изискваният стаж да се увеличават с по четири месеца годишно, допълни той.

Нейков смята, че ако се вземе решение за стъпка, по-ниска от четири месеца, отново обричаме цялата пенсионна система да е на ръба на фалита и да съществува само благодарение на републиканския бюджет. 

На въпрос в какъв срок може да се изравни възрастта за пенсиониране при мъжете и жените, както някои експерти препоръчват, Нейков отговори, че най-добрият вариант е това да стане през следващите 3-4 г., защото това ще акумулира средства в НОИ, което ще увеличи пенсиите.

"Честно казано, увеличаването от раз от някой първи януари би било още по-добро, но като гледам липсата на кураж у политиците си мисля, че няма да видим такова нарастване. И отново ще се придвижваме напред с костенурски стъпки, в резултат на което ще съберем двата минуса. От една страна, няма да се усети бързо ефектът от увеличаването на възрастта, защото няма да се акумулира допълнителен ресурс в НОИ, откъдето да се увеличат пенсиите. От друга, просто през цялото време в главите на хората ще си играем играта „тези са лоши, те ви увеличиха възрастта, а пък ние сме добрите, няма да увеличаваме“, коментира бившият министър.

Струва си да започнем дискусията дали решението осигуровките да се събират от Националната агенция по приходите е добро, каза още Нейков на въпрос за подобряване на събираемостта. "Аз мисля, че се натрупаха аргументи и в обратната посока. Тогава, когато НОИ събираше осигуровките, нещата изглеждаха по-различно, отколкото изглеждат днес. Затова си струва да бъде дискутирана темата дали да не бъде върнато събирането на социалните осигуровки от НОИ", заяви той.

Всички, мерки в осигурителната система, които предлагат експертите, свързани с ръст на осигуровките, на максималния осигурителен праг, отпадане тавана на пенсиите, имат за цел увеличаване на собствените приходи на НОИ и намаляване на трансферите от републиканския бюджет, каза още Нейков. По думите му тогава ще има вече и много повече пари за другите бюджетни дейности – образование, здравеопазване и инфраструктура.

Това, което предлагат експертите, е всъщност печалба за всички – по-високи пенсии, по-добро здравеопазване, по-добро образование, по-добра инфраструктура, защото двата бюджета са свързани и когато не стигат пари в НОИ, идват парите от републиканския бюджет. Увеличим ли парите в НОИ, ще увеличим практически и парите в републиканския бюджет и просто нещата ще изглеждат по друг начин, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
comet
преди 9 години
Бях по работа до Белгия преди няколко седмици, и видях с очите си блокадите (блокиране на подходите към предприятията и пристанищата) които хората (профсъюзите) бяха направили протестирайки срещу увеличената възраст за пенсия (от 65 на 68 години). Разбира се, по тяхната преса само загатнато и омаловажено, но аз видях че в този понеделник (24 ноември) частният бизнес бе напълно парализиран от хората по блокадите които носеха дори пушки.Като знам по чия *** брюкселските зелки играят, не очаквам протестите да успеят, най-много временно забавяне, но видях какво ни чака като доизпълним критериите на Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Спасение има и то е в лични партиди, които да може да се изтеглят накуп.Само че тогава кражбите лъсват много лесно - затова и *** като тоя напъват само в посока "работете като волове, пенсионирайте се и след година умрете - с висока пенсия". ***, опасен при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
Ако изчадието Нейков продължава да се гаври и мародерства с хора които за разлика от него си изкарват хляба с робски труд, то сериозно рискува скоро да го обявят и него за издирване по подобие на Сертов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
лесник
преди 9 години
Господин Нейков, Може ли в някое от следващите Ви интервюта да обясните с един пример с колко по-големи биха били пенсиите, ако необходимата възраст се вдига не с два, а с 4 месеца. /При запазване на сегашната методика за изчисление на пенсиите; криене на осигуровки, чрез осигуряване на преобладаващата част от работещите на заплати, които са на минималните осигурителни прагове и са много често под средния осигурителен доход; който пък се осигурява на максимален осигурителен доход го чака "тавана", въпреки, че формулата е така направена, че него ще го достигат само категорийни работници; намаляване на % на осигуровките и т. н./ Това, че бюджета на НОИ ще икономисва годишно по 5-10 млн. лв. го знаем, но това е капка в морето. Май тази година за 40 лв. допълнително на половината пенсионери бяха необходими 50 млн. лв. Така, че ако наистина знаете "къде е заровено кучето", кажете го, а не ни залъгвайте, че като "включим акумулаторите на НОИ за 3-4 год.", ще настъпи благоденствието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 9 години
Нейков ти просто си един ***.Досега като вдигахте възрастта вдигнахте ли пенсиите.Кой си ти и имаш ли някакъв срам.Стига издевателства над българския народ.Дано не доживееш пенсия.Да умрат вноските и да ги ползват ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Sindik
преди 9 години
Господин Нейков,Опитвайки се да спазя бон-тона и желаейки да съм на хигиенична дистанция от модела на Вашето мислене, ще си позволя да отбележа,че сте класическият пример на еничарин синдикалист министър. Вие сам не вярвате в тезата която така нахално и цинично прокламирате ще вдигаме възрастта и ще повишаваме пенсиите, жертвайки поколението на 55-65 годишните. Та нали от 14 години само това правите увеличавате възраст и стаж не с месеци, а с години най-много в целия ЕС. Моля коментирайте резултата напълнихте ли касата? Знаете много добре къде е заровено кучето господин директор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още