IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Козметични промени не решават проблемите на пенсионната система

Задължително е да отпадне таванът на пенсиите, защото няма никакви икономически аргументи в защита на тази граница, смята бившият министър на труда

08:07 | 11.11.14 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Нейков <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Иван Нейков Снимка: Личен архив

Как ще продължи пенсионната реформа? Това е големият въпрос, който остава неотговорен с наближаването на края на годината, когато изтича забраната за нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране, въведена от кабинета „Орешарски“, и валидна до 1 януари 2015 година.

Служебният социален министър Йордан Христосков предложи няколко варианта с финансови разчети как да продължи реформата. Вицепремиерът по демографската и социална политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пък ще предложи да има още една година замразяване на сегашните условия за пенсиониране и за получаване на пенсиите при работещите първа и втора категория труд.

Кои са в правилна посока и кои не, какви ще са ефектите върху осигурителната система при всеки от тях, колко ще струва въвеждането им. По тези въпроси разговаряме с бившия министър на труда и социалната политика и председател на Балканския институт за труд и социална политика Иван Нейков.

Господин Нейков, екипът на вече бивишя министър Христосков предложи варианти за пенсионна реформа, като при всички се залага възрастта и стажът за пенсия да нарастват. Как коментирате тези варианти?

Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система към бившия вече социален министър Йордан Христосков всъщност потвърждава това, което експертите от години говорят. Първо - необходимостта от изравняване на пенсионната възраст за двата пола и постепенно нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране. Като експерт потвърждавам, че това е правилният път.

Трябва да е ясно, че изравняването на възрастта между двата пола е изцяло в полза на жените, въпреки че звучи абсурдно. Една от причините да имаме толкова много бедност сред възрастните жени, защото това е от големите гнезда на бедност у нас, е по-ранното им пенсиониране, в резултат на което те получават по-ниски пенсии от мъжете.

Това е дискриминация по полов признак, тоест твърдейки, че правим жест, като ги пенсионираме по-рано, всъщност им обещаваме бедност на стари години. На практика предложението за изравняване на възрастта за пенсия означава и изравняване на размера на пенсиите, тоест, че няма да има дискриминация на жените заради по-ранното им пенсиониране.

Второто ясно нещо след предложенията е, че вече не се спори дали да се увеличават възрастта и стажът за пенсиониране. Сега за първи път чуваме, че това се приема като нещо неизбежно. Въпросът е само кога да се случи и с каква стъпка.

Смущаващо е обаче, че виждаме едни по-меки варианти от съществуващото в момента правило. Ако нищо не бъде променено от 1 януари 2015 година, стъпката за нарастване на пенсионната възраст и стаж ще е с по четири месеца годишно. На практика сега виждаме предложение за два и дори един месец годишно, което обезсмисля реформата, защото толкова малка стъпка не може да доведе до желания ефект – до увеличение на пенсиите, до запълване на дефицита в осигуряването и т. н.

Смятам, че дискусиите по този въпрос трябва да продължат, защото с по един месец годишно нарастване на пенсионната възраст и стаж няма да се постигнат желаните цели. А и хората няма да могат да видят положителните страни, няма и да подкрепят подобен вариант, защото доверието им няма да бъде спечелено.

Последна актуализация: 19:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Нейков, скрий се продажно *** щото вече си мишена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...По всичко личи, че Нейков се готви за пенсия и му се иска неговата пенсия да е колкото може по-голяма. Независимо от каквото и да е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
senzor
преди 9 години
Заработваш пенсиите на майка си и баща си, на баба си и дядо си дето комунистите им изядоха парите за пенсии. Ако не ги бяха изяли сега щеше да заработваш собствената си пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
"...да отпадне таванът на пенсиите, защото няма никакви икономически аргументи в защита на тази граница..."----------------------Е как да няма икономически аргументи - постигнатите (икономически) резултатати в дългосрочен план какво са? Някой си бил получавал голяма заплата и затова трябвало да вземе голяма пенсия. Да, ама че от това не е произлязло нищо полезно в дългосрочен план, не било икономически аргумент. Нейков, спри да ръсиш глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
"...нека напомним, че преди десет години, когато бяха намалени осигуровките..."-----------Нека напомним и че осигуровките бяха намалени от 40 на 30% и заедно с данъка върху доходите и другите данъци, държавата пак прибира половината или дори повече от парите на работещите. Ей това не мога да разбера - как не се намира ни един политик или експерт да иска да защити правата на работещите - да имат те по-голям разполагаем доход, а всеки гледа как да вземе колко може повече от тях. Нещо много сбъркано има в цялата система!http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
ПИЧ
преди 9 години
Тавана на пенсиите не трябва да се вдига(премахва), дори трябва да се смъкне. Защото разликата между пенсиите ще стане огромна - от 150 лв до 1300 - 1500 лв ще има. И това се плаща от народа. Един да мизерства, а друг ще охолства. Всички с еднаква държавна пенсия, а който е взимал големи пари, да си е отделил за стари години и да си дава голяма пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 8
remarek
преди 9 години
"Като експерт потвърждавам, че това е правилният път" - това ми разби живота напълно. Омръзна ми от социалистически професори, експерти и псевдо интелектуалци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още