IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ отстъпи пред тютюнопроизводителите за осигурителния праг

Управляващите ще предложат минималният праг за сектора да е 300 лева, а не 420

18:05 | 12.12.14 г. 5
ГЕРБ отстъпи пред тютюнопроизводителите за осигурителния праг

ГЕРБ отстъпи пред исканията на тютюнопроизводителите за по-ниски осигурителни прагове. Управляващото мнозинство ще внесе промяна в бюджета преди второ четене, според която минималният праг за сектора ще е 300 лева, а не 420, както се предлагаше.

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след среща с председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Досега тютюнопроизводителите се осигуряваха върху 240 лева, а кабинетът предложи те да се приравнят на всички останали в държавата. ДПС протестира срещу това на среща с КНСБ, а и с редица декларации в парламента.

Самият Филев обеща да свика Управителен съвет на асоциацията, за да обсъдят предложението. Той обаче заяви, че ако идеята на ГЕРБ бъде подкрепена от другите партии в парламента, тютюнопроизводителите ще отменят протестите си, планирани за следващата седмица.

По време на разговорите са били уточнени и промени в законодателството, искани от бранша. С тях ще се регламентират договорите, които сключват производителите и фирмите, които изкупуват тютюн. „Ще въведем арбитраж при спорове относно качеството на тютюна, въвежда се и регистър на тютюнопроизводителите“, каза още Танева.

До срещата й днес се стигна, след като тютюнопроизводители излязоха на протест на пътя между Гърмен и Гоце Делчев заради слабата изкупна кампания, ниските цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг за земеделските производители.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова депутатите да положат надпартийни усилия и да намерят начин за решаване на проблемите в отрасъла, защото те засягат десетки хиляди български граждани. БСП също подкрепи тютюнопроизводителите и призова за законови промени в сектора.

Местан пръв поиска и да отпадне предвиденото за догодина увеличение на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лева.

„Това, че кампанията закъсня, е едната страна на въпроса. По-притеснително е, че средните изкупни цени са възмутително ниски. Очертава се изкупна цена от 4 лева на килограм, а максималното количество, което може да произведе едно семейство, е до един тон. Това са 4000 лева, от тях 2400 лева са разходите за производство и остават 1600 лева приход за едно семейство. С тези пари дори само един член на семейството да е регистриран като производител, трябва да плати 1702 лева за социални и здравни осигуровки. Изправени сме пред една трагедия. Оказва се, че семейството няма пари да си плати задълженията на държавата и трябва да вземе назаем за това“, пресметна Местан.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
nns
преди 9 години
Много са му омекнали китките на бойко за 1 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
ГЕРБ отстъпи пред ДПС и им се подмазва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
Осигуровките са плащане за здравна услуга и пенсиониране или ти вземат според това колко имаш и колко стачкуваш????Ало, ГЕРБ, не тютюнопроизводителите Ви избраха, а съвсем други хора и те чакат от вас съвестно управление, а не договорки с ДПС - както си го правите още преди изборите !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още