IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София увеличава приходите си през 2014 г. със 17 млн. лева

Държавата създава специална програма за подпомагане на финансово закъсалите общини

14:14 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Столичният кмет Йорданка Фандъкова и финансовият министър Владислав Горанов подписаха споразумение за изграждане на съвременна система за програмно бюджетиране. <em>Снимка: БТА</em></p>

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и финансовият министър Владислав Горанов подписаха споразумение за изграждане на съвременна система за програмно бюджетиране. Снимка: БТА

Приходите на столична община са се покачили през миналата година до 504,2 млн. лв. Това е ръст от 3%, или 17 млн. лв. спрямо нивото от 2013 г., обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов тя подписа споразумение за сътрудничество за изграждане на съвременна система за програмно бюджетиране.

Според Фандъкова приходите в общината продължават да се повишават заради строгата финансова дисциплина през изминалите години. Принос за доброто представяне на общината имат и ясните приоритети за развитие и привлечените европейски средства.

"През 2014 г., независимо от кризата отново успяхме да увеличим постъпленията", каза кметът. "Отчетеният ръст в приходите ни позволява да се разплатим с бизнеса в срок", добави още Фандъкова. По думите ѝ на 24 януари в Столичния общински съвет ще бъде внесен проектът за бюджета на общината за 2015 г. 

Междувременно стана ясно, че държавата ще подпомага чрез специална програма финансово закъсалите общини. Целта е тези общини да могат да коригират бюджетната си политика, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Според него в момента се създава неравенство между различните общини, защото част от местните власти се справят добре с определянето на бюджетите си, а друга част разчитат предимно на подкрепа от държавата, след като не могат да оправят финансовата си политика. "Задачата ни като правителство е да преодоляваме неравенствата", заяви Горанов.

Според него добрият модел на Столична община за  управление би трябвало да се разпростира във всички общини. Затова държавата очаква и други общини да възприемат подхода на София и да въведат системата на програмното бюджетиране.

"Непрекъснато ставаме свидетели за това как много общини са докарани до фалит", заяви Горанов, без да визира конкретна община. Той допълни, че до края на януари финансовото министерстшо ще може да представи детайлна статистика за събираемостта по отделни местни приходи.

"Когато една община търси възмездна или безвъзмездна помощ от централното правителство, тя ще трябва да приеме пакет от мерки, които да не допускат в бъдеще изпадането ѝ в подобно положение. Свободата на местното самоуправление трябва да се балансира с отговорността за стабилността на местните финанси", посочи още Горанов.

Според него чрез програмното бюджетиране ще се осигури възможност да се постигне по-добра отчетност за разходването на парите, събрани от данъците в общините. "Държавата вече е натрупала сериозен опит в програмното бюджетиране и е готова да съдейства на всяка община, независимо от големината ѝ, ако иска да въведе този принцип на работа", каза още министърът.

По думите му е вероятно в  началото общините да срещат трудности, тъй като това за тях ще е един нов инструментариум, но "особено за местните власти е важно в цикъл преди избори да покажат максимално ясно и точно на гражданите на съответната община за какво ще бъдат разходвани техните данъци и такси и какви цели ще бъдат постигнати", обясни Горанов. 

Под егидата на министерството от 1 януари са стартирани стъпки, свързани с подобряването на управлението на събиране на местни данъци и такси. Идеята след първоначалната регистрация на автомобилите в КАТ да не се налага да се регистрират и в общините, е само първа стъпка в управлението на местните данъци и такси, поясни Горанов. По думите му през 2015 г. ще има редица нововъведения, свързани с подобряването на обслужването на гражданите и ускоряването на процеса на административните услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още