IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнителни средства получават оранжерийните производители

Дребните фермери ще трябва да се сдружават, за да имат достъп до обвързаната с производството подкрепа

17:21 | 09.01.15 г.
Допълнителни средства получават оранжерийните производители

Оранжерийните производители, които планират протест заради субсидиите за сектора, ще получат допълнителни средства по схема de minimis. Помощта ще бъде по-голяма в сравнение със същата, получавана през 2014 г. Това са обещали на среща с бранша министърът на земеделието и храните Десислава Танева и заместник-министър Васил Грудев, съобщиха от пресцентъра на агроминистерството.

Срещата е насрочена след изявления на земеделците, че ще протестират заради обвързаната с производството подкрепа за производителите на животинска и растителна продукция. Обвързаната подкрепа е с бюджет 13% от директните плащания, или около 118 млн. евро годишно. Тя има за цел подпомагането на уязвими сектори.

От средата на миналата година градинарите искат половината от средствата, но на 1 август 2014 г. в Брюксел е депозирано разпределение приблизително 40:60 в полза на фермерите.

На днешната среща от страна на Министерството е предложено да се разработи, съвместнo с Държавен фонд земеделие (ДФЗ), схема за кредити при облекчени условия за производителите на оранжерийна продукция.

Васил Грудев е обяснил определената помощ за сектора с писмо на Еврокомисията от 23.10.2014 г., в което Брюксел изразява загриженост заради изключително високия размер на ставката за подпомагане по Схемата за оранжерийни зеленчуци. ЕК подчертава, че такава висока ставка няма в нито една държава членка на ЕС и България поставя рекорд в тази насока, е обяснил той на фермерите.

Десислава Танева е заявила, че минималните площи, които ще бъдат подпомагани, трябва да бъдат минимум 5 декара. Затова дребните  производители ще трябва да направят обединения и така да кандидатстват за обвързани плащания.

Браншовите организации са поискали да бъде завишен контролът върху получателите на субсидиите.

Още за проблемите на оранжерийните производители може да научите от видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още