IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 януари

07:42 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 14 януари

Гранд-хотел "Прокуратура": 2 млн. лв.на година

Капитал Daily
 

В четвъртък висшият орган по управление на съдебната система – Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да реши дали да одобри искането на главния прокурор Сотир Цацаров и да отпусне щат от 42 съдебни служители за почивна база "Св. Св. Константин и Елена".

Не става дума за деловодители, секретари, прокурорски помощници – длъжности, свързани с дейността на прокуратурата по конституция, а за служители на почивна база. Сред тях ще има главен готвач и неговите помощници, бармани, камериери, сервитьори, перачи, чистачи, санитари, охрана, общи работници и т.н. и т.н.

От края на миналата година държавното обвинение има общо четири почивни (или учебни, тъй като и двата термина се използват) бази – на Витоша ("Трендафила"), до язовир Батак ("Цигов Чарк") и до гр. Бяла ("Изгрев"). Отделно институцията участва и като инвеститор във варненската фирма "Прибой" ООД, която стопанисва почивни бази близо до Варна.

 

NEVEQ II избра първите пет проекта за финансиране

Капитал Daily

За половин година новият фонд за рисков капитaл NEVEQ II вече е инвестирал около 7 млн. евро от набрания си капитал от 20 млн. евро, съобщи Павел Езекиев, управляващ партньор в NEVEQ II. Избраните досега проекти са пет и покриват най-различни сектори - имоти, интернет, сателити, пазара на сливания и придобивания и др. NEVEQ II заработи през пролетта на миналата година с 20 млн. евро, от които 70% са еврофондове, осигурени по програмата JEREMIE, а останалите 30% идват от частни инвеститори, привлечени от NEVEQ Capital Partners. В момента текат преговори за увеличение на капитала на NEVEQ II до 30 млн. евро.

Това е първият заработил фонд със средства по програма "Конкурентоспособност" от общо три предвидени. Неговият профил е рискови инвестиции. Извън него работят двата акселератора за стартиращи компании и два фонда за коинвестиции. Мениджърският екип на NEVEQ II беше избран от Европейския инвестиционен фонд да управлява фонда за рисков капитал.

 

1000 лв. заплата за call center

в. Стандарт

Два сектора ще предоставят най-големите и атрактивни възможности за намиране на работа през 2015 г. Това са ИТ индустрията и аутсорсингът на бизнес услуги, показа проучване сред агенциите за подбор на персонал.
Всичко, свързано с информационните технологии, ще се търси и тази година на пазара на труда като топъл хляб, заяви Павел Хаджиев от Job Tiger. Всяка втора обява в сайтовете за работа е за позиции в ИТ индустрията. Гладът е за програмисти, оперативни служители, тестери, проджект мениджъри, поддръжка, специалисти в търговските отдели, човешките ресурси и администрацията. Средното възнаграждение в сектора вече е близо 4000 лв., което е 4 пъти над средната заплата за страната. Заетите в ИТ индустрията през м.г. достигнаха около 17 000 души, като средно ръстът им на година е около 10%.

В България и тази година ще продължи разрастването на центровете за изнесени бизнес услуги. В тях се търсят специалисти с технически умения, които работят със специализиран софтуер плюс владеене на чужди езици - освен английски се търси френски, италиански, испански, португалски, руски. Много от тези компании вече започват да откриват втори офис в България - след София, и в други големи градове като Пловдив, Варна и Бургас. Освен кол-центрове (call center) за пряко обслужване на клиенти дейността им е свързана и с финансово-административни, търговски и други услуги. Затова сред търсените позиции ще са и за хора с финансово и икономическо образование. В този сектор средното възнаграждение е над 1000 лв. в зависимост от позицията и задълженията на служителя.

 

Механджии в Банско: Без втори лифт губим всички

в. Стандарт

Собственици на над 100 механи, барове и нощни клубове също следят казуса с бъдещото изграждане на втори кабинков лифт от курорта Банско до Пирин планина. Те негодуват, че вече 4-5 години нито едно правителство не реши този проблем. А градът вече се "задъхва" само с една кабинка, която да извозва туристите към пистите в ски центъра.

"Всеки зимен сезон тук се наемат между 4000 и 5000 работници в туристическия бранш. Но трябва да има и туристи. А те ще започнат да намаляват, ако не се развиваме като курорт. Нашият бизнес също зависи от бъдещето на ски зоната", твърдят ресторантьори в най-добрия ни зимен курорт. Те са убедени, че без втора кабинка след 2-3 години Банско ще се "запуши". Не може туристите да висят с часове на единствения лифт. Вместо да се качат на пистите до 10 часа, някои успяват да са в планината чак по обяд. После карат до края на работното време на лифта - 16,30 часа.

 

Ресторантите ще бъдат глобявани от 1 февруари, ако не посочват алергените

в. Сега

От 1 февруари инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще започнат да глобяват заведенията за хранене, които не посочват на видно място има ли алергени в предлаганите от тях храни, съобщи шефът на агенцията проф. Пламен Моллов. Вчера той представи резултати от направените проверки около отминалите празници.

Изискването за обозначаване на алергените е от 13 декември м.г., когато влезе в сила новият европейски регламент за етикетиране на храните. Още оттогава от БАБХ имат право да налагат санкции, но по искане на земеделското министерство и на браншови организации бе прието да има буферен период, докато търговците свикнат. "До края на януари ще направим анализ, за да видим процента на тези, които прилагат новите разпоредби и дали те имат обективни затруднения. Ако голяма част не изпълняват регламента, значи нещо с разгласата не е както трябва", коментира проф. Моллов.

 

Бизнесът с жици за скрап в криза

в. Новинар
 

Криза удари бизнеса с медни жици за скрап в страната. Причина за това е рекордният срив на цената на медта на световните борси, което дава отражение и у нас.
Заради това пунктовете са принудени да изкупуват цветните метали на занижени цени. „Цената на медта падна много. В началото на годината беше 8,40 до 8,50, а в момента е 7,50 - 7,70 лв.”, обясниха пред „Новинар от старозагорска фирма за търговия с метали. В София също се принудиха да свалят драстично цените. „Стойността на медта при нас зависи от цената на борсите.

 

Погасяват заеми с продажби на ниви

в. Новинар

Много земеделски стопани се принуждават да продават нивите си, за да изплащат заеми, обявиха арендатори.

„Най-често хората продават земи, когато имат нужда от средства за погасяване на кредити, данъчни задължения или за лечение на близките си”, обясни брокерът Иван Камбуров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още