IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не може да се търси доходност от НОИ

Рискови инвестиции са възможни само в третия стълб на пенсионно осигуряване, смята вицепремиерът

17:47 | 14.01.15 г. 3
Калфин: Не може да се търси доходност от НОИ

Държавата не може да управлява по-добре капиталови схеми от частните пенсионни фондове. Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред журналисти по повод идеята на Реформаторския блок да бъде създаден капиталов стълб в НОИ.

Като уточни, че прави коментара без да е запознат в детайли с конкретно предложение на Реформаторския блок, Калфин определи тази възможност като недобро решение за парите за втора пенсия.

Той допълни, че не вижда логика в него, тъй като няма как да се върнат парите обратно в личните партиди, ако законът предвиди възможност за такъв обратен ход. Освен това от НОИ не може да се иска доходност, допълни министърът. "А и не е работа на НОИ да търси доходност, това е система, която не управлява активи", посочи той.

Чисто технически прехвърляне на парите за втора пенсия между НОИ и частните фондове е възможно, каза Калфин и отново повтори позицията си, че това са различен тип фондове, които управляват средствата на различен принцип.

Относно другата идея на РБ да се приеме намаляване на таксите за управление на активите министърът каза, че това ще бъде неизбежно, и освен това допусна, че самите фондове ще го предложат, за да увеличат доходността за хората.

Нормално е да се даде възможност за агресивни инвестиционни портфейли, но за третия стълб на пенсионното осигуряване, коментира министърът на въпрос на Investor.bg за въвеждане на законова възможност за рискови инвестиции от страна на универсалните фондове. Калфин обясни, че основният аргумент е, че хората нямат достатъчно финансова подготовка и не може от всеки да се очаква, че разбира от такъв тип инвестиции.

В петък Калфин ще разговаря с представители на парламентарните групи по параметрите на пенсионната реформа. Започват и редовни срещи с депутати, така че до края на март да бъде постигнато принципно съгласие по цялостната пенсионна реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
Ум не ми го побира. Десни партии правят национализация и се налага за кой ли път лява партия да брани пазарната икономика и демокрацията. То това си е признак на нормалност по принцип, но у нас е просто признак на по-малка лудост май. Икономическият експертен потенциал на ГЕРБ явно е точно нулев, но за кой ли пър РБ показват, че са на същото ниво. Така и така с парите ми ще се издържат ***, първокатегорийни дебелогъзници, фалшиви инвалиди и т.н. - не е ли по-добре да си ги краде частния пенсионен фонд, така поне част от вноските ни се инвестира все пак в нещо полезно, а не само в *** домочадие. Ясно е , че от две пенсии и една няма да вземем, защото няма млади хора да работят и положението тепърва ще се влошава, защото набор 1997 влиза в пълнолетие, а той е рекордно малоброен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Да, РБ не трябваше да тръгват да мислят глупости за да замачат простотията на ГЕРБ. Простотията направо трябва да се отмени, без излишно лутане и правене на още грешки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Мамка му и прасе, как може Калфин да е единствения нормален в това правителство? Не очаквах че Калфин ще каже че РБ не са прави и аз ще го подкрепя. Единствения МОЖЕБИ работещ вариант да се осъществи глупостта бойкова е, НОИ да издава някакъв вид облигации срещу парите, които получава от втория стълб. Най-добре обаче да се откажат от тази идея пожарникарска и Ментова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още