IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери и цигарени компании в спор за арбитража при изкупуване на тютюн

Производители и търговци изложиха своите становища по проекта за изменение на Закона за тютюна

18:49 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фермери и цигарени компании в спор за арбитража при изкупуване на тютюн

Дали държавата да бъде арбитър при споровете между фермери и търговци при изкупуването на тютюна? По този въпрос двете страни се разминаха по време на дискусия в парламентарната земеделска комисия, на която депутати и браншови организации изложиха своите становища по проекта за изменение на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Предложените от управляващите промени предвиждат създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци, да има надбраншови орган - камара по тютюна, да има възможност експерти да се намесват при окачествяването на продукцията.

Агроминистърът Десислава Танева заяви пред депутатите, че се налага спешно да бъдат направени промени в закона, за да може държавата като арбитър да влияе върху нормалните търговски отношения, например при споровете за окачествяване на продукция.

„С промените нямаме за цел да централизираме функции или права, които трябва да са ефект от нормалните пазарни отношения. Държавата няма да влияе върху пазарното поведение на страните в сектора“, декларира тя и призова към консенсус, за да може промените до 1 март да са факт.

Арбен Мименов, председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюн, поиска промените да бъдат приети спешно, тъй като всяка година има протести на недоволни земеделци.

Той предложи със закона да се определят крайни срокове за сключване на договорите и за раздаване на семената, да се определи начало и край на изкупната кампания, да се повиши отношението на Института по тютюна към качеството на семената.

„Като тазгодишните ниски изкупни цени не е имало отдавна“, аргументира предложенията си той. Мименов смята, че споровете между производители и търговци трябва да се решават от експертни комисии.

Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите, предложи да има райониране при производството на тютюн по сортови групи. Сортът Крумовград е подходящ за съответния район, а сортът Кабакулак е подходящ за отглеждане в Северна България, даде пример той.

Филев заяви, че тютюнопроизводителите трябва задължително да членуват в представителни браншови организации, също така да има задължителни договори за производство и изкупуване на тютюн.

Депутатът Ферихан Ахмедова от ДПС коментира, че няма орган, който да провежда държавната политика в отрасъла. Десислава Танева обаче й отговори, че категорично е против създаването на нов държавен орган, който да следи сектора.

„МЗХ има достатъчно администрация. Няма да се създава какъвто и да е административен орган за тютюна, въпреки че той е специфичен продукт. Пазарът трябва да остане либерализиран“, заяви тя.

„2021 година ще дойде съвсем скоро и този сектор трябва да е подготвен, за да посрещне времето, когато няма да има възможност за национални доплащания“, допълни Танева. Тя настоя, че трябва да има арбитражна комисия при споровете.

От Българската асоциация по тютюневата индустрия посочиха, че през 2013 г. заловените количества нелегален тютюн са около 360 тона, а обложеният с акциз тютюн за пушене е наполовина по-малко - 164 тона. Затова те предложиха да има и по-сериозни механизми за контрол и проследяване на тютюна при изкупуването и транспорта.

От Асоциация български тютюни заявиха, че ненамесата в пазара се изразява с това двата субекта, които имат търговски отношения, да решават споровете помежду си. Затова организацията е против намесата на държавни експерти в споровете. Представителите й смятат, че пътят за решаване на проблемите е да има сдружения на производителите, които да сключват браншови договори със съответната фирма.

Арбен Мименов обаче се обяви категорично против отпадането на арбитража от проекта, защото според него сега производители и изкупвачи не били готови да изгладят отношенията си без държавна намеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още