IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местан: Предсрочният вот може да се окаже необходим до края на годината

Формулата на властта ще продължава да генерира вътрешна нестабилност, прогнозира лидерът на ДПС

10:54 | 16.01.15 г. 9
Местан: Предсрочният вот може да се окаже необходим до края на годината

Предсрочните парламентарни избори могат да се окажат необходимост до края на 2015 година, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия.

Според него предсрочният вот ще се наложи, „ако не се разсече националпопулисткият възел, който е оплетен около врата на Бойко Борисов”. 

"Това не е нито закана, нито заплаха, нито пък съвет към господин Борисов. Това не е и чисто идеологическа теза. Става въпрос за нещо много по-просто – че толкова ярки, контрастни несъвместимости – националпопулизмът и нормалните системни партии от дясното образуват такава формула на властта, която ще продължава да генерира вътрешна нестабилност, а това не е условие за провеждане на политика на реформи", посочи Местан.

Той смята, че властта няма проблем с ДПС, но има проблем със своята управленска и реформаторска немощ. Местан даде пример с различията на управляващите за съдбата на плоския данък.

"Едва оцеля плоският данък, защото двама от партньорите са против него и са за преминаване към прогресивно данъчно облагане. Ако това предложение на БСП бе минало, това означаваше край на кабинета „Борисов 2", посочи Местан и допълни, че ДПС ще гласува в пленарната зала според собствената си политическа платформа.  

"Да, „Движението за права и свободи” е опозиция в 43-ото Народно събрание. Не сме част от управлението на страната. ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ имат цялата власт. Реформаторите с едва 23 народни представители имат цели 7 министри. Три месеца не чух нито веднъж да се артикулира темата с преяждането с власт. Няма да го направя, защото управляващите партии имат право да разпределят властовите си позиции“, заяви Местан и продължи:

"Седем министри с 23 народни представители е в реда на нещата, но когато ДПС има трима министри с 36 свои народни представители е преяждане с власт”.

По думите на лидера на ДПС в момента в пълна сила се изпълнява желанието на ПФ кадрите на ДПС да бъдат изтръгнати от властта. “Те са стигнали до ниво счетоводители, обикновени горски. Националистите могат да празнуват - българската гора е етнически прочистена”, заяви Местан.

"Празно дърдорене е да оправдаеш собствената си немощ с няколко десетки кадри на ДПС, които все още са оцелели в средните етажи на властта", смята той.

Лютви Местан посочи още, че ДПС има парламентарна група, която реагира политически срещу „антиромската риторика на патриотите и други крайни националисти".

"Ние сме единствената партия, която даде водещи позиции за кандидати за народни представители от ромската общност и те имат свои представители в ДПС, които защитават интересите на тази общност с легални политически средства. Ние не сме синдикат, за да организираме протести“, заяви Местан.

На края на разговора той коментира и появилите се в последно време слухове за обтегнати отношения между него и Ахмед Доган. "Това е мечтата на нашите политически опоненти. Лошата новина за тях е, че няма такъв проблем", категорично заяви Местан.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
tsanko stefanov 2
преди 9 години
Няма фирма,няма обръч пък парата "Цанков камък"свършва.......И никой ни ще дослук с нас.....Лошоооооо.И ш напраят май по- лошо да стани!Язък за тес сладки цилуфки там на моста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
vechil
преди 9 години
ами те търсят къде да се закачат иначе на следващите избори ги няма ! Няма как да съберат дори и 1 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Аз чакам АБВ да видя накъде и как ще тръгнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Мисля, че изказването на агент Павел си е чиста уйдурма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
krasssen
преди 9 години
Ако изкара 20 млна за избори от него може всеки месец да ги иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 0
Буда Гоцев
преди 9 години
Като си свикнал да крадеш от държавата 24 часа, сега естествено ти са много необходими избори, нали, фес *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Тооо сополи от тая порода има навсякъде из партии и служби, кат` *** са. Но колкото по-разпилени са, толкова по безпомощни ще бъдат. Техните чаавета поне кат` `се по "вънка" учат, барем са по-малко нагли кат` краднат......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Май на Местан му се клатят краката. ДПС никога не е изпадала в такава изолация. Всеки се пази от тях като от чумави. Даа..преяждането (и препиването) с каквото и да било води до това, че всеки започва да страни от тебе.С кого ще прави коалиции този човек? Ще трябва да се "реформират". Да обявят "грешната" политика на това ръководдтво и да го сменят. (както БСП) Нямат друг полезен ход. С ново ръководство и с показване на "ново" поведение може и да си намерят ортаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Необходим на кого, бе?!?!?Долни депесарски *** и мафиоти!!!!Какво става? Да не би да ви секнаха приходите от протекция върху проституция и наркотици?Никога повече ДПС и Атака не трябва да бъдат фактор за каквото и да било в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още