IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Главчев: Поевтиняването на петрола няма да отвори дупка в бюджета

Бюджетът е реалистичен и изпълним и няма причини да се говори за актуализация сега, категоричен е заместник-председателят на Народното събрание

12:01 | 27.01.15 г.
Д. Главчев: Поевтиняването на петрола няма да отвори дупка в бюджета

Спадът на цените на петрола на световните пазари няма да се отрази значително на бюджета на България. Това коментира пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Преди дни депутатът от БСП Георги Кадиев прогнозира, че по-евтиният петрол ще означава по-ниски приходи от ДДС и акцизи в държавния бюджет. Според Главчев такива прогнози са пресилени.

”Трудно може да се каже дали въобще ще се отвори дупка, тъй като приходите от ДДС при внос от трети страни зависят и от други странични фактори. Изключително ранен е етапът да се говори с такива смели прогнози, че ще има актуализация или дупка в бюджета“, посочи той.

„Бюджетът е реалистичен и изпълним и няма причини да се говори за актуализация сега“, категоричен е Главчев. Той изрази надежда изобщо да няма нужда от актуализация.

Депутатът коментира, че в бюджета за 2015 г. е допусната цена на петрола, която е „съзвучна“ с оценките на Международния валутен фонд и Световната банка. Оценката на МВФ е за 86 долара за барел, почти същата е заложена и в бюджета за тази година, уточни той.

Главчев отбеляза, че има и фактори, които действат в обратна на поевтиняването на петрола посока.

„При намаляване на цената на петрола ще се повиши потреблението, което ще доведе до нови приходи в държавния бюджет“, поясни той.

За пример депутатът посочи също борбата с контрабандата на горива.

„Мерките, които сме предприели за засилване на контрола, включително и въвеждането на система за отчитане на бензиноколонки, смятаме, че те ще влияят в обратна посока. Събираемостта и борбата с контрабандата е друг противодействащ фактор“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още