IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните дружества в готовност да гарантират още по-висока доходност

Мултифондове и намаление на такси предлагат от сектора

14:31 | 04.02.15 г. 8
Пенсионните дружества в готовност да гарантират още по-висока доходност

Универсалните пенсионни дружества управляват активи за 8 милиарда лева и генерират положителна доходност на средствата за последните 12 години. Това прави секторът достатъчно зрял, за да може да си позволи намаление на таксите, които се събират от универсалните фондове за управление на активите. Това и други предложения са готови да отстояват пенсионните дружества, за да гарантират още по-висока доходност на осигурените във втория стълб.

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще предложи законодателни промени, свързани с решения за иновации, за развитие на УПФ, за подобряване на инвестиционната дейност, включително намаляване на таксите, нови гаранционни механизми за осигурените лица, за въвеждане на мултифондовете и други. Това каза преди дни Никола Абаджиев, председател на асоциацията.

Ето какво още предлагат частните пенсионни компании.

Самите фондове още преди години са предложили намаление на таксите и към днешна дата го поддържат. Сега има предложение редукция на таксите да бъде направена с 40 на сто. Моментът за това понижение на таксите е подходящ, защото активите на УПФ растат и ще надвишат 25 млрд. лв. до 2024 г., твърдят и от Комисията за финансов надзор.

Таксите за управление на активите би трябвало обаче да се намалят след оценка на въздействието на евентуалните промени върху дейността на пенсионните дружества, уточняват обаче фондовете.

За да се стимулира конкуренцията между компаниите от сектора може да се въведат мултифондовете, предлагат още пенсионни компании. Според тях рисковото управление на средствата ще гарантира, че в момента на пенсионирането лицето ще получи най-висок доход.

София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България, смята, че „това е единствената гаранция срещу кризи и гаранция за парите на хората". По нейно мнение именно рисковото управление на средствата гарантира, че в момента на пенсионирането лицето ще получи най-висок доход. Христова посочи, че за въвеждането на рисковите инвестиции са необходими реални действия, а иначе вече е обсъждано и преди.

Анастас Петров, изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване, също подкрепя идеята за въвеждане на мултифондовете. „На практика пенсионната индустрия сме едни от съавторите и активните участници, заедно с Комисията за финансов надзор, в създаването на законопроекта за това отпреди няколко години“, каза той. И допълни, че въвеждането на мултифондовете ще осигури възможност средствата да бъдат управлявани адекватно спрямо осигурителния хоризонт и толерантността към инвестиционен риск на клиентите на пенсионните фондове.

Агресивните инвестиции са добро предложение, коментира и директорът на ПОД ЦКБ „Сила“. По думите му резултатите досега показват, че дружествата се справят добре, но при нулев риск не може да се очаква каквато и да било доходност. За по-висока доходност е нужен известен риск. При консервативно управление средната годишна доходност е 5-6%, което са задоволителни резултати. Трябва да има законови регулации за рискови инвестиции, но и ограничения, които да са съобразени с текущата икономическа среда, каза той.

За гарантиране на минимална доходност по партидите може да бъде създаден гаранционен фонд, подобен на този за банките, предлагат още пенсионните дружества. Предстои да се обсъди и вземе решение какъв вариант ще бъде избран, коментираха от своя страна управляващите.

Темата за пенсионната реформа можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Какво толкова обсъждат и предлагат , сякаш не са имали време да се докажат досега - стига с тоя популизъм и лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 9 години
Бате Бойко Закривай закриваййййййййййй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 9 години
Бате Бойко Закривай закриваййййййййййй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
:) Може много неща, НО това не е пенсионен фонд. Така пенсионните фондове вече няма да са пенсионни, а просто фондове. ДА ама е задължително некак.. нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Като гледам, глупостите са в твоите постове.Освен "платен" "***" и "***" друго не виждам да си написал Беден ти е речника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Решението е просто (поне по принцип де :) ) - събираме се, организираме се и си правим един фонд, в който всеки ще може да казва къде и как да бъдат инвестирани парите му. Напр. тези, които имат нужда от жилище, могат да насочат парите си към строителна компания. Които имат нужда от лекарства могат да насочат парите си към фармацевтична фирма. Или някакво лечебно заведение. И т.н. И вече който има всичко каквото му трябва и единствената му грижа е да му расте баланса по сметката, може да си остави парите на някой да му ги умножава. Или загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
"Според тях рисковото управление на средствата ще гарантира, че в момента на пенсионирането лицето ще получи най-висок доход."Някой вижда ли смисъл в това? Ако някой може да ми обясни как РИСКЪТ ГАРАНТИРА, ще бъда много признателен.***** ви крадлва, искате да си осигурите ЗАКОНЕН начин да окрадете парите на хората. Излязъл оня ден един "капацитет" и обяснява рзираш ли как човека сам (начи разбирай миньоро или дърваро или мазачо) ще избира какъв мултифонд с какъв риск и възвръщаемост да му турне пенЦионния фонд парите и ще казва на фонда. Аз да ви *** у фондовете, що сте ми ако АЗ ви казвам къде да инвестирате и АЗ си нося риска?! Резултата ще е всичко в мултифонда и после "ОПА, извинявай тате"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още