IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна изплащането на субсидии за качествени плодове и зеленчуци

За последните 100 дни до земеделските производители са стигнали над 1,8 млрд. лв.

14:23 | 17.02.15 г. 3
Започна изплащането на субсидии за качествени плодове и зеленчуци

От днес е започнало изплащането на субсидиите за качествени плодове и зеленчуци в размер на 305 млн. лева (160 лева за тон), съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която отчете първите 100 дни от управлението.

Субсидията е два пъти по-висока в сравнение с миналата година и за първи път се изплаща в средата на февруари, подчерта Танева.

Агроминистърът коментира, че за 100 дни до земеделските производители са стигнали над 1,8 млрд. лева. Тя припомни, че са приети и промени в Закона за подпомагането на земеделските производители и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които уреждат кампанията за директните плащания през 2015 г., стартираща на 1 март, и редът, по който животновъдите ще ползват пасищата и мерите.

Приключило е общественото обсъждане на наредбите за новата кампания за директните плащания, тече обсъждането на наредбата по мярка 4.1 - Модернизация и инвестиции в земеделски стопанства, от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., която ще бъде отворена първа в края на март, допълни Танева.

В средата на годината – през юни, ще тръгне и мярката „Млад фермер”, като Националната служба за съвети в земеделието отново ще прави безвъзмездно бизнес плановете на стопаните, които кандидатстват по мярката.

Земеделският министър обяви, че се правят и промени в няколко наредби за производството на мляко и млечни продукти. С тях ще се даде достъп до пазара на малките фермери, а детските градини и училищата ще могат да получават пресни продукти, произведени от местни стопани. Промените са изпратени за одобрение в Европейската комисия и след получаването на отговор ще бъдат приложени.

Министър Танева увери и че продължава работата по промените в Закона за храните, Закона за ветеринарно-медицинската дейност и други нормативни актове, които регламентират контрола върху качеството на храните. Тя изрази надежда, че необходимата нормативна рамка, включително и свързаната с новата ПРСР, ще бъде приета до края на годината.

По думите на Танева до края на годината са предвидени мерки за административна реформа в системата на Министерството на земеделието и храните.

Що се отнася до промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, срещу които се обявиха публичните дружества със специална инвестиционна цел, министър Танева посочи, че е необходимо ново поземлено законодателство, обединяващо всички закони, които уреждат тези отношения. „Дебатът в това какви да са ограниченията за придобиване и ползване на земеделски земи, трябва да се проведе в рамките на приемането на ново, съвременно законодателство”, коментира тя.

Неусвоени по старата ПРСР 2007-2013 г. са 131 млн. евро, допълни зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той изрази надежда, че през тази година няма да се допусне загуба на средства, въпреки че трябва да бъдат усвоени около 400 млн. евро.

Грудев подчерта, че всички бенефициенти трябва до средата на годината да си изпълнят проектите по старата програма и да ги заявят за плащане.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Все пак въпреки всичките забележки... БРАВО!Ако е вярно че 1,8 милиарда са изплатени на български производители това е прекрасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Къде са парите от ЕС. Горе долу 50% са в селскостопанските субсидии...Ако трябва нещо да се реформира в ЕС, това са точно субсидиите за селското стопанство! Не ни трябва аграрен съюз, а съюз на високите технологии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
kefala
преди 9 години
Та, кои са качествените плодове и зеленчуци и кой ги определи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още